Спосіб селективної виїмки корисної копалини - Сахно, І. Г.; Сахно, С. В.; Подкопаєв, С. В.; Довгаль, В. Ю. (Державне підприємство "Український інститу інтелектуальної власності", 2020)
Спосіб селективної виїмки корисної копалини включає виїмку комбайном верхньої й нижньої частин пласта роздільно від прошарку породи, буріння шпурів перпендикулярно площині вибою, відділення прошарку породи від вибою й прибирання його з робочого простору вибою. При цьому спочатку здійснюють виїмку корисної копалини механічним способом, незалежно від її положення щодо породного прошарку, після чого шпури бурять у ряд, по лінії, яка збігається з границею між пластом і прошарком з боку невийнятої частини пласта. Потім перпендикулярно пробуреному ряду шпурів на відстані 0,4а (де а - ширина прийомного обладнання конвеєра) від ряду з кроком 0,8а бурять шпури для поділу прошарку на окремі блоки, після чого в пробурені шпури поміщають невибухову руйнуючу суміш.
Keywords: E21C 41/18; виїмка; корисні копалини; пласт