Робоча програма навчальної дисципліни «Управління станом гірського масиву» - Сахно, І. Г. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
Управління станом гірського масиву– курс спеціальної підготовки з гірництва, який дозволяє отримати базові знання з управління напружено-деформованим станом породного масиву біля гірничих виробок з метою забезпечення їх експлуатаційної стійкості. Опанування курсу сприяє розумінню: природи виникнення і механізмів розвитку напружень у вміщуючих гірничі виробки породах, шляхів управління напружено-деформованим станом гірського масиву і робочими режимами кріплення гірничих виробок, принципів що використовуютьсяпри розрахунку параметрів систем підтримання гірничих виробок.