Прогнозування радіоактивного забруднення атмосферного повітря у разі екстремальної ситуації на АЕС - Біляєв, М. М.; Берлов, О. В.; Біляєва, В. В.; Козачина, В. А.; Машихіна, П. Б. (Український державний університет науки і технологій, 2023)
Постановка проблеми. Розглядається задача оцінювання рівня радіоактивного забруднення атмосферного повітря у разі виникнення екстремальної ситуації на території Запорізької АЕС, що спричинює миттєвий радіоактивний аерозольний викид. Здійснюється аналіз динаміки формування зон радіоактивного забруднення за напряму вітру в бік м. Нікополь. Для оперативного розв’язанняння даної прогнозної задачі потрібне створення багатофакторної чисельної моделі, що дозволяє оперативно аналізувати розміри та інтенсивність областей радіоактивного забруднення. Мета роботи – створення чисельної моделі та комп’ютерного коду для оперативного аналізу областей радіоактивного забруднення, що формуються за миттєвого викиду радіоактивних забруднювачів в атмосферу. Методика. Комп’ютерний код створений на базі чисельної моделі, що є різницевим аналогом багатофакторного кінематичного рівняння масопереносу радіоактивної домішки в атмосферному повітрі. Рівняння масопереносу враховує поле швидкості вітру, атмосферну турбулентну дифузію, інтенсивність викиду радіоактивної речовини в повітря. Для чисельного інтегрування рівняння масопереносу застосовується метод розщеплення з наступним використанням скінчено різницевих схем. Обчислення значення величини об’ємної активності на кожному кроці розщеплення реалізується за явною формулою. Наукова новизна. Розроблено ефективну чисельну модель та здійснено її програмну реалізацію для оперативного аналізу формування областей радіоактивного забруднення в атмосфері за екстремальної ситуації на АЕС, що супроводжується емісією радіоактивних речовин. Модель враховує комплекс факторів, що впливають на процес поширення радіоактивної домішки в атмосфері. Практична значущість. Розроблено комп’ютерний код для розрахунку динаміки формування зон радіоактивного забруднення в атмосфері на базі розробленої чисельної моделі. Це дозволяє методом обчислювального експерименту аналізувати наслідки аварійних викидів на території АЕС. Висновки. Створено математичну модель для оперативного аналізу рівня радіоактивного забруднення атмосферного повітря внаслідок екстремальної ситуації на АЕС, що спричинює інтенсивний миттєвий викид радіоактивних речовин. Наведено результати обчислювального експерименту на базі розробленої чисельної моделі.

Problem statement. The task of assessing the level of atmospheric air radioactive contamination in the case of an extreme situation on the territory of the Zaporizhzhya NPP, which leads to an instantaneous radioactive aerosol emission, is considered. An analysis of the dynamics for the zones’ formation of radioactive contamination in the wind direction towards Nikopol is conducted. For the prompt solution of this of this forecast issue, the creation of a multifactorial numerical model is required, which allows for prompt analysis of the size and intensity of radioactive contamination areas. The purpose of the article. Creation of a numerical model and computer code for the operational analysis of radioactive contamination areas formed during the instantaneous release of radioactive pollutants into the atmosphere.
Forecasting of radioactive contamination of atmospheric air in an extreme situation at NPP
Keywords: АЕС; радіоактивне забруднення атмосфери; екстремальна ситуація; чисельне моделювання; nuclear power plant; radioactive contamination of the atmosphere; extreme situation; numerical modeling