Аналіз шляхів підвищення конкурентоспроможності українських металургійних підприємств на прикладі ПАТ «АРСЕЛОРМІТТАЛ КРИВИЙ РІГ». Частина 2. Сталеплавильне виробництво - Чупринов, Є. В.; Коренко, М. Г.; Кассім, Д.; Реков, Ю. В.; Малій, Х. В. (Хмельницький національний університет, 2025)
У статті досліджено вплив різноманітних факторів на температурний режим киснево-конвертерного процесу в умовах ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг». Показано, що температура металу є критично важливим параметром. З метою з'ясування причин коливань температури та оптимізації технологічного процесу було проведено статистичний аналіз паспортів плавок. Встановлено залежності температури металу на першій повалці від температури та маси залитого рідкого чавуну, що дозволило розробити точну модель прогнозування температурного режиму. Виявлено кореляцію між температурою металу під час продування та вмістом марганцю в чавуні. Проаналізовано вплив шихти на температурний режим. Підтверджено, що скрап, спричиняє значне зниження температури. Досліджено вплив "козлового" лому, який, на відміну від брухту, не сприяє охолодженню, а також вапняку (CaCO3), що використовується для компенсації надлишкової теплоти. Оптимізація використання вапняку є важливою задачею через його відносно низьку реакційну здатність. Запропоновано комплекс коригувальних заходів для підвищення ефективності киснево-конвертерного виробництва. Рекомендовано адаптувати технологічний процес під різні види металобрухту, оптимізувати використання вапняку та коксу, застосовувати вогневе різання для "козлового" лому, здійснювати оперативний контроль температури реакційної зони та впровадити математичну модель управління процесом. Описано метод розрахунку температури випромінюючої поверхні реакційної зони на основі теплового потоку, що передається охолоджуючій воді, з урахуванням витрати кисню та положення фурми. Впровадження запропонованих рішень сприятиме підвищенню гнучкості технології виплавки сталі в умовах нестабільності шихтових матеріалів.

The article investigates the influence of various factors on the temperature regime of the oxygen-converter process in the conditions of PJSC "ArcelorMittal Kryvyi Rih". It is shown that the metal temperature is a critically important parameter. In order to clarify the causes of temperature fluctuations and optimize the technological process, a statistical analysis of melt passports was conducted. The dependence of the metal temperature on the first tap on the temperature and mass of the poured liquid iron was established, which allowed developing an accurate model for predicting the temperature regime. A correlation was found between the metal temperature during blowing and the manganese content in the iron. The influence of the charge components on the temperature regime was analyzed in detail. It was confirmed that scrap, due to its larger surface area and slag content, causes a significant decrease in temperature. The influence of "goat" scrap, which, unlike scrap, does not contribute to cooling, as well as limestone (CaCO3), which is used to compensate for excess heat, was investigated. Optimization of limestone utilization is an important task due to its relatively low reactivity. A set of corrective measures is proposed to increase the efficiency of oxygen-based furnace production. It is recommended to adapt the technological process to different types of scrap, optimize the use of limestone and coke, apply flame cutting for " goat" scrap, carry out operational control of the reaction zone temperature, and implement a mathematical model of process control. A method for calculating the temperature of the radiating surface of the reaction zone based on the heat flux transferred to the cooling water, taking into account the oxygen consumption and the position of the lance, is described. The implementation of the proposed solutions will contribute to increasing the flexibility of steelmaking technology in conditions of instability of charge materials.
Analysis of ways to increase competitiveness ukrainian metallurgical enterprises on the example of pjsc "Arcelormittal Kryviy Rih". Part 2. Steelmaking process
Keywords: українська металургія; ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»; киснево-конвертерний процес; температура металу; шихта; металобрухт; "козловий" лом; вапняк; тепловий баланс; оптимізація; управління; математична модель; Ukrainian metallurgy; PJSC ArcelorMittal Kryvyi Rih; BOF process; metal temperature; charge; scrap metal; "goat" scrap; limestone; heat balance; optimization; control; mathematical model