Оцінка та прогнозування фінансового стану підприємства за даними звітності - Пофаліт, А. В. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Об’єкт дослідження: фінансово-господарська діяльність підприємства та процес формування його фінансового стану. Предмет дослідження: методи аналізу та прогнозування фінансового стану за даними звітності. Мета роботи: удосконалення аналітичного забезпечення ухвалення рішень на підставі оцінки та прогнозу, фінансових показників та використання інструментів предиктивної аналітики. Структура роботи. У першому розділі розкрито економічну сутність фінансового стану за умов флуктуацій металургійного ринку, систему показників фінансової звітності як джерела даних для галузевого аналізу, представлено моделі прогнозування банкрутства. У другому розділі проведено оцінку фінансової стійкості, ліквідності та ділової активності металургійного підприємства; проведено аналіз рентабельності підприємства й оцінка ймовірності банкрутства; надані рекомендації щодо покращення фінансового стану та інструментів управління ним; запроповано впровадження системи предиктивної аналітики для забезпечення оперативності і точності оцінки фінансових показників; проведено побудова прогнозу фінансового стану інструментами предиктивної аналітики з використанням Python. Результати, отримані в роботі, містять рекомендації з приводу використання інструментів предиктивниї аналітики для прогнозування фінансового стану з використанням Python для забезпечення оперативності і точності оцінки фінансових показників у прийнятті управлінських рішень.
Наук. керівник: Шеховцова В.В., канд. екон. наук, доцент
Keywords: металургія; фінансовий стан підприємства; прогнозування; засоби предиктивної аналітики; Python