Підвищення операційної ефективності на основі моделювання та прогнозування ринкової вартості рухомого складу - Плющаков, Є. В.; Pliushchakpv, Ye. V. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
Розглянуто теоретичні основи операційної ефективності та управління бізнес-процесами, що пов’язані з орендою рухомого складу. Визначено особливості реалізації процесів управління і поліпшення бізнес-процесів як основа підвищення операційної ефективності підприємств. Проведено аналіз ринку рухомого складу та факторів впливу на ринкову вартість залучення рухомого складу. Для цього в аналітичній частині роботи досліджено та надана характеристика поточного стану ринку рухомого складу, визначені ключові показники розвитку ринку рухомого складу; проведено аналіз основних факторів, що впливають на ринкову вартість залучення рухомого складу з використанням інструментів математичної статистики. Визначені та обґрунтовані напрями практичної реалізації моделей підвищення операційної ефективності на основі прогнозування ринкової вартості залучення рухомого складу. Запропонована оптимізація витрат на основі прогнозування вартості залучення парку. Проведений аналіз нормативно-правового забезпечення оренди рухомого складу в Україні та напрями подальшого розвитку.

The theoretical foundations of operational efficiency and the management of business processes related to leasing rolling stock are examined. The study identifies the peculiarities in implementing management and improvement processes as the basis for enhancing the operational efficiency of enterprises. An analysis of the rolling stock market and the factors affecting the market value of rolling stock leasing has been conducted. In the analytical part of the work, a comprehensive characterization of the current state of the rolling stock market is provided, key indicators of market development are determined, and the main factors influencing the market value of rolling stock leasing are analysed using mathematical statistical tools. Furthermore, practical directions for implementing models to enhance operational efficiency based on forecasting the market value of rolling stock leasing are defined and substantiated. The work proposes optimizing costs based on predicting the value of rolling stock utilization. An analysis of the regulatory framework governing the leasing of rolling stock in Ukraine is also provided, along with suggestions for further development.
Enhancement of Operational Efficiency Based on Modeling and Forecasting the Market Value of Rolling Stock
Наук. керівник: Жерліцин Д. М., д-р екон. наук, професор
Keywords: операційна ефективність; бізнес-процеси; оренда вагонів; рухомий склад; залучення парку; ставки оренди; регламентні ремонти; ринкова вартість залучення; operational efficiency; business processes; rolling stock leasing; rolling stock utilization; leasing rates; scheduled repairs; market value of leasing