Аналіз виробничого травматизму на підприємствах металургійної промисловості України - Майстренко, В. В.; Чеберячко, С. І.; Репін, М. В.; Maistrenko, V. V.; Cheberyachko, S. I.; Repin, M. V. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
Створення здорових і безпечних умов праці на робочих місцях – основне завдання роботодавця в процесі виробничої діяльності. Для профілактики виробничого травматизму на підприємствах металургії виникає потреба в проведенні оцінки виробничих ризиків і плануванні превентивних заходів, спрямованих на їх зниження. Важливою складовою у підвищенні результативності такої оцінки є використання статистичних даних щодо випадків виробничого травматизму на підприємствах металургійної галузі, які підлягають спеціальному розслідуванню, а саме смертельних і групових нещасних випадків, а також нещасних випадків із тяжкими наслідками й аварій. Для підвищення точності бальної оцінки виробничих ризиків на робочих місцях проаналізовано стан виробничого травматизму серед працівників металургійної галузі за даними нещасних випадків у 2022–2023 роках. Наявність таких даних дає змогу побудувати математичну модель залежності бальної оцінки ризику настання нещасного випадку залежно від факторів виробничого середовища, до яких належить інформація про нещасні випадки (НВ): час НВ, причина НВ, тип і вид події, дані про підприємство, де стався нещасний випадок. За результатами аналізу найбільш травмонебезпечних професій працівників металургійної галузі виявилося, що найбільш уразливою групою професій є електромонтер із ремонту й обслуговування електроустановок, сталевар, вальцювальник, а також апаратник. За результатами аналізу статистичних даних встановлено, що за організаційними причинами сталося 58 % нещасних випадків від загальної кількості, причому більшість із них сталися із причин невиконання посадових обов’язків і невиконання вимог інструкцій з охорони праці. Основою обґрунтованого планування та реалізації дієвих профілактичних заходів є ідентифікація наявних на виробництві небезпек та адекватна оцінка виробничого ризику, складовою якої є результати аналізу стану виробничого травматизму.

Creating healthy and safe working conditions in the workplace is the main task of the employer in the process of production activities. To prevent industrial injuries at metallurgical enterprises, it is necessary to conduct an assessment of industrial risks and plan preventive measures aimed at reducing them. An important component in increasing the effectiveness of such an assessment is the use of statistical data on cases of industrial injuries at metallurgical enterprises, which are subject to special investigation, namely: fatal and group accidents, as well as accidents with serious consequences and accidents. To increase the accuracy of the point assessment of industrial risks at workplaces, the state of industrial injuries among metallurgical employees was analyzed according to accident data in 2022–2023. The availability of such data makes it possible to build a mathematical model of the dependence of the point assessment of the risk of an accident depending on the factors of the production environment, which include information on accidents (AoA): time of AoA, cause of AoA, type and type of event, data on the enterprise where the accident occurred. According to the results of the analysis of the most traumatic professions of workers in the metallurgical industry, it was found that the most vulnerable group of professions is an electrician for repair and maintenance of electrical installations, a steelworker, a rolling mill operator, and a machine operator. As a result of the analysis of statistical data, it was established that 58 % of the total number of accidents occurred for organizational reasons, and most of them occurred due to failure to perform job duties and failure to comply with the requirements of labor protection instructions. The basis for sound planning and implementation of effective preventive measures is the identification of existing hazards in production and an adequate assessment of production risk, a component of which are the results of the analysis of the state of industrial injuries.
Analysis of industrial injuries at metallurgical enterprises in Ukraine
Keywords: виробничий травматизм; методи математичного моделювання; оцінка ризику; industrial injuries; methods of mathematical modeling; risk assessment