Вплив узгодженості характеристики сировини та сепаратора при створенні блоків розділення мінеральної сировини - Младецький, І. К.; Левченко, К. А.; Mladetskyi, I. K.; Levchenko, K. A. (ТОВ "ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ "МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА", 2024)
У статті наведено аналітичні дослідження щодо впливу узгодженості сепараційної характеристики кожного сепаратора, що входить до блока розділення, з характеристикою мінеральної сировини, яка є його живленням і підлягає розділенню, а саме функцією розподілу зростків. Наведено методику розрахунку кількісно-якісних показників розділення. Показано, що за використання симетричного блока розділення, який складається з декількох сепараторів, та за узгодження сепараційної характеристики кожного апарата з його характеристикою живлення неможливо отримати ефективні показники розділення за виконання бінарного розділення. Наведені сепараційні характеристики кінцевих потоків розділення та викона-но їх аналіз, який показує, що перші потоки складаються практично з відкритих рудних зерен і багатих зростків для концентрату, відповідно для відходів із породних зерен і бідних зростків. Другий і наступні потоки, які отримують із перечистки проміжних продуктів, складаються в основному зі зростків. Ці потоки підвищують вміст зростків відповідно в концентраті та відходах, що призводить до зниження їхніх якісних показників. Для ефективного розділення мінеральної сировини з узгодженням характеристик необхідно виділяти мінімум три потоки, а саме: концентрат, проміжний продукт і відходи. Налаштування блока сепараторів, що мають різні сепараційні характеристики, на виділення одного продукту, багатого (концентрату) чи бідного (відходів), дозволяє підвищити ефективність розділення. Кращі результати отримують коли сепаратори мають одинакові сепараційні характеристики та налаштовані на виділення одного продукту. Водночас спостерігається суттєве збільшення похідних в околицях точок перегину сепараційних кривих блока розділення порівняно з тим, якщо блок містить різні сепаратори. Відомо, що одним з істотних чинників, який впливає на формування сепараційної характеристики блока, є його структура. Наведений приклад застосування несиметричної структури блока розділення сепараторів і показано, що спільний вплив несиметрії структури блока та сепараційної характеристики сепараторів дозволяє отримати найкращі показники за бінарного розділення.

The article provides analytical studies on the influence of the consistency of the separation characteristics of each separator included in the separation unit with the characteristics of the mineral raw material that is its feed and subject to separation, namely, the function of the distribution of growths. The method of calculating the quantitative and qualitative indicators of separation is presented. It is shown that when using a symmetrical separation unit, which consists of several separators, and when matching the separation characteristic of each device with its power supply characteristic, it is not possible to obtain effective separation indicators when performing binary separation. The separation characteristics of the final separation flows are given and their analysis is performed, which shows that the first flows consist practically of open ore grains and rich inclusions for the concentrate and, accordingly, for waste from rock grains and poor inclusions. The second and subsequent streams, which are obtained from the purification of intermediate products, consist mainly of residues. These flows increase the content of growths, respectively, in the concentrate and waste, which leads to a decrease in their quality indicators. For effective separation of mineral raw materials, when matching the characteristics, it is necessary to separate at least three streams, namely concentrate, intermediate product and waste. Setting up a block of separators with different separation characteristics to separate one rich (concentrate) or poor (waste) product allows you to increase the separation efficiency. The best results are obtained when the separators have the same separation characteristics and are configured to separate the same product. At the same time, there is a significant increase in the derivatives in the vicinity of the inflection points of the separation curves of the separation block in comparison, if the block contains different separators. It is known that one of the significant factors affecting the formation of the separation characteristics of the block is its structure. An example of the application of the asymmetric structure of the separation block of separators is given, and it is shown that the combined effect of the asymmetry of the block structure and the separation characteristics of the separators allow obtaining the best indicators for binary separation.
The influence of consistency of the characteristics of the raw material and the separator when creating blocks for the separation of mineral raw materials
Keywords: мінеральна сировина; функція розподілу зростків; сепараційна характеристика; блок розділення; mineral raw materials; function of distribution of growths; separation characteristic; separation block