Забезпечення нормованих показників якості напруги в системі електропостачання тягового рухомого складу - Скрипніченко, В. О. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Об’єктом дослідження є тягова мережа 10кВ на кар'єрній дільниці залізничного цеху. Предметом дослідження є процеси, електромагнітні завади та збурення, що виникають в системі електропостачання тягового рухомого складу. У першому розділі проведено аналіз предметної області (літературний огляд, причини погіршення якості напруги, сучасні тенденції Smart Grid). Постановка задач з підвищення якості напруги шляхом впровадження FACTS-пристроїв. Також проведено аналіз впливу нестабільності напруги на роботу електроприводів та електронних систем управління рухомого складу. Здійснено постановку задач дослідження з підвищення якості напруги в системі. У другому розділі реалізація запропонованого підходу. Розрахунки показників якості напруги у системі живлення тягового рухомого складу. Розрахунок та вибір параметрів корегуючих пристроїв. Дослідження змін показників якості на математичній моделі. У третьому розділі Економічне обґрунтування заходів нормалізації якості напруги. Висновки. Перелік використаних джерел.
Наук. керівник: Папаїка Ю. А., д-р тех. наук
Keywords: тягові підстанції; кар’єрний транспорт; електромагнітні завади; несиметрія; несинусоїдальність; збурення; facts-пристрої; Smart Grid