Підвищення ефективності підготовки гірських порід до виймання в умовах карʼєру ПРАТ "Інгулецький ГЗК" - Пугач, М. М. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
Мета роботи – підвищення ефективності процесу підготовки гірських порід до виймання на кар'єрі ПРАТ «Інгулецький ГЗК» за рахунок оптимізації параметрів бурових робіт і обладнання, що експлуатується. Об'єкт дослідження – процес підготовки гірських порід до виймання в кар’єрі ПРАТ «Інгулецький ГЗК». Предмет дослідження – параметри бурових робіт і технологічного обладнання при підготовці порід до виймання. Зміст роботи: У першому розділі виконано аналіз сучасного теоретичного забпезчення підготовки гірських порід до виймання, а також світового досвіду ведення даного технологічного процесу. У другому розділі проаналізовано стан гірничих робіт, а також технічне і технологічне забезпечення буро-підривних робіт в кар’єрі ПРАТ «Інгулецький ГЗК». У третьому розділі розділі виконано моделювання параметрів бурових робіт, направлене на оптимізацію продуктивності технологічного обладнання. На основі проведеного моделювання винесені рекомендації щодо оптимального діаметру долота шарошкових бурових верстатів в умовах Інгулецького кар’єру.
Наук. керівник: Григор’єв Ю. І., канд. тех. наук, доцент
Keywords: підготовка порід до виймання; буропідривні роботи; шарошкове буріння; діаметр долота; моделювання; продуктивність; оптимізація