Технології очищення стічних вод підприємства чорної металургії зі зворотним циклом водопостачання - Савенко, К. Р. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Об’єкт дослідження: технологічний процес очищення виробничих стічних вод підприємства чорної металургії. Предмет дослідження: технологічні параметри та конструктивні рішення очисних споруд, що забезпечують очищення виробничих стічних вод і організацію зворотного циклу водопостачання. Мета роботи: розробка технології очищення стічних вод підприємства чорної металургії із забезпеченням нормативних показників якості очищеної води для її повторного використання у виробничому процесі та впровадженням зворотного циклу водопостачання. Основні результати: У роботі проведено аналіз системи водопостачання та водовідведення підприємства чорної металургії, визначено основні джерела утворення виробничих стічних вод та досліджено їх фізико-хімічні характеристики. Проаналізовано сучасні технології очищення промислових стічних вод і встановлено найбільш ефективні методи видалення завислих речовин, нафтопродуктів, сполук заліза та інших забруднювачів, характерних для металургійного виробництва. Обґрунтовано вибір технологічної схеми очищення стічних вод, що включає механічне очищення, відстоювання, фізико-хімічне очищення із застосуванням реагентної обробки, фільтрування та знезараження. Виконано розрахунок основних технологічних параметрів очисних споруд і обладнання, визначено ефективність роботи запропонованої системи очищення. Оцінено екологічний ефект від впровадження зворотного циклу водопостачання, який полягає у скороченні споживання свіжої води, зменшенні обсягів скидання забруднених стічних вод у водні об’єкти та підвищенні рівня екологічної безпеки підприємства. Проведено фінансово-економічне обґрунтування запропонованих рішень, яке підтверджує їх технічну та економічну доцільність.
Наук. керівник: Накемпій О. К., старший викладач
Keywords: стічні води; чорна металургія; очищення стічних вод; зворотне водопостачання; очисні споруди; екологічна безпека; водні ресурси; ефективність очищення