Проєктування та дослідження автоматичної системи накачування шин кар’єрних самоскидів з метою підвищення їх ефективної роботи в умовах відкритої розробки гірничозбагачувального комбінату - Сергієнко, В. Ю.; Sergienko, V. Yu. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
Об’єктом дослідження є автоматична системи накачування шин кар’єрних самоскидів з метою підвищення їх ефективної роботи в умовах відкритої розробки гірничозбагачувального комбінату. Предметом дослідження є створення структури автоматизованої системи управління кар’єром із застосуванням інформаційних технологій, що забезпечить оперативне прийняття своєчасних та ефективних рішень, що ліквідує інформаційні та організаційні бар'єри між рівнями управління, це забезпечить безпечну експлуатацію обладнання і безпеку працівників. У першому розділі проаналізована предметна область процесів автоматизації в гірничо-металургійному виробництві. Надана загальна характеристика технологічного процесу та наявної системи автоматизації. Приведено аналіз рішень на аналогічних об’єктах. В результаті визначена необхідність модернізації наявної системи та сформульована невирішена частина проблеми, яку планується досліджувати та вирішувати в рамках кваліфікаційної роботи. У другому розділі проведено аналіз технологічного процесу як об’єкту автоматизації, визначено параметри об’єкту автоматизації, визначені задачі управління системи накачування шин, задачі автоматичного контролю та регулювання відповідних технологічних параметрів, обґрунтована запропонована структура системи автоматизації, визначено розподіл основних задач, які вирішуються на рівнях автоматизації, наведено перелік основних функціональних задач та опис схеми їхнього взаємозв’язку. У третьому розділі обґрунтовано вибір технічних засобів для всіх рівнів автоматизації, спроектовано САР, розроблено алгоритм роботи системи. У четвертому розділі відповідними розрахунками підтверджено економічну доцільність впровадження запропонованої системи автоматизації.

The object of the study is an automatic system for pumping tires of quarry dump trucks in order to increase their effective operation in the conditions of open-pit mining and processing plant. The subject of the study is the creation of a structure of an automated quarry management system using information technologies, which will ensure the prompt adoption of timely and effective decisions, which will eliminate information and organizational barriers between management levels, this will ensure the safe operation of equipment and the safety of employees. The first section analyzes the subject area of automation processes in mining and metallurgical production. A general characteristic of the technological process and the existing automation system is provided. An analysis of solutions at similar facilities is presented. As a result, the need to modernize the existing system is identified and the unresolved part of the problem is formulated, which is planned to be investigated and solved within the framework of the qualification work. In the second section, the technological process as an automation object is analyzed, the parameters of the automation object are determined, the tasks of controlling the tire inflation system, the tasks of automatic control and regulation of the corresponding technological parameters are determined, the proposed structure of the automation system is substantiated, the distribution of the main tasks that are solved at the automation levels is determined, a list of the main functional tasks and a description of the scheme of their interconnection are given. In the third section, the choice of technical means for all automation levels is justified, the ACS is designed, the system operation algorithm is developed. In the fourth section, the economic feasibility of implementing the proposed automation system is confirmed by relevant calculations.
Design and research of an automatic system for pumping tires of quarry dump trucks in order to 6 increase their effective operation in the conditions of open-pit mining and processing plant
Наук. керівник: Суботін О. В., кандидат технічних наук, доцент
Keywords: шини; параметри; датчики; алгоритм; безпека; автоматизація; передача сигналу; buses; parameters; sensors; algorithm; safety; automation; signal transmission