Обґрунтування схеми дроблення магнетитових кварцитів в умовах ПівнГЗК - Журавльов, В. М. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Магістерська робота присвячена удосконаленню схеми підготовки магнетитових кварцитів в умовах Північного ГЗК з метою підвищення енергоефективності, поліпшення крупності продукту дроблення та забезпечення кращих умов для наступних операцій збагачення. Актуальність теми обумовлена високою часткою енерговитрат, яка припадає на стадії подрібнення і компенсації її за рахунок зниження на стадії підготовки руди, а також необхідністю зниження операційних витрат і підвищення продуктивності при збереженні або поліпшені якості кінцевого продукту збагачення. Об’єктом дослідження є технологічна схема дроблення на виробництві ПрАТ «Північний ГЗК» зосереджена на роботі дробильної фабрики №1 яка забезпечує підготовку руди для подальшого збагачення. Предметом дослідження виступають технологічні параметри та структурні рішення четвертої стадії дроблення, а саме можливі варіанти інтеграції після конусних дробарок КМДТ валкових пресів високого тиску (ВПВТ) і їх вплив на енергоспоживання, крупність продукту та показники роботи наступних стадій подрібнення. Метою роботи є розроблення обґрунтованої та економічно доцільної схеми дроблення, що забезпечить зниження сумарних енерговитрат системи дроблення та подрібнення і можливе підвищення продуктивності переділу збагачення. Для досягнення мети поставлено такі завдання: - Виконати технологічний вибір та розрахунок валкового пресу високого тиску (ВПВТ); - Запропонувати технологічну схему дроблення; - Спростувати або обґрунтувати можливість використання замкнутого циклу дроблення в останній стадії; 5 - Оцінити збільшення енерговитрат на дроблення та зменшення на подрібнення. У роботі було застосовано комплекс методів, а саме огляд теоретичних джерел та промислових кейсів, аналіз технічної документації та паспортних даних обладнання, емпіричні та аналітичні розрахунки за формулами.
Наук. керівник: Левченко К. А., канд. тех. наук, доцент
Keywords: Північний ГЗК; дроблення; магнетитові кварцити; валкові преси високого тиску; КМДТ; енергоефективність; дробильна фабрика