Підвищення операційної ефективності ПАТ "Запоріжсталь" - Мішин, О. А.; Mishin, O. A. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
В першому розділі розглянуто загальний стан металургійної галузі України, теоретико-методологічні основи підвищення операційної ефективності, проведено аналіз світових методів та інструментів підвищення операційної ефективності, розглянуті основні негативні фактори що впливають на ефективність металургійних підприємств та наведені шляхи їх усунення 12 В другому розділі проведено аналіз основних драйверів операційної ефективності та факторів, що на них впливають. Проаналізовано існуючу методологію розрахунку операційної ефективності що використовується на ПАТ «Запоріжсталь». Визначені напрямки підвищення операційної ефективності основних підрозділів ПАТ «Запоріжсталь» на 2025 р. В третьому розділі визначено фокус операційних поліпшень на 2025 рік, визначено потенціал зі зниження витратного коефіцієнта металу при виробництві слябів та запропоновані заходи що до підвищення мотивації персоналу через зміни в системі преміювання та впровадження додаткових інструментів аналізу виконання технології при розливанні сталі у виливниці, та заходи що до зниження величини головного обрізу слябу за рахунок зміни алгоритму прийняття рішень що до розміру першого різу на марках сталі 3ПССВ та S235JR.

The first section discusses the general state of the metallurgical industry of Ukraine, theoretical and methodological foundations of improving 13 operational efficiency, analyses global methods and tools for improving operational efficiency, considers the main negative factors affecting the efficiency of metallurgical enterprises and provides ways to eliminate them. Section 2 analyses the main drivers of operational efficiency and the factors that influence them. The existing methodology for calculating operational efficiency used at PJSC«Zaporizhstal» is analysed. The directions for improving the operating efficiency of the main divisions of PJSC «Zaporizhstal» for 2025 are identified. The third section sets out the focus of operational improvements for 2025, identifies the potential to reduce the metal consumption ratio in slab production and proposes measures to increase staff motivation through changes to the bonus system and the introduction of additional tools for analysing the performance of the technology when casting steel in the moulds, and measures to reduce the size of the main cut of the slab by changing the decision-making algorithm for the size of the first cut on 3PSSV and S235JR steel grades.
Improving the operational efficiency of PJSC «Zaporizhstal»
Наук. керівник: Терешко Ю. В., кандидат економічних наук, доцент
Keywords: операційна ефективність; операційні поліпшення; методи операційних поліпшень; lean виробництво; six sigma; total qualiti management; драйвери операційних поліпшень; operational efficiency; operational improvements; methods of operational improvements; lean manufacturing; drivers of operational improvements