Застосування критеріїв прийняття рішень для вдосконалення кадрового забезпечення системи управління безпекою праці на підприємстві - Кружилко, О. Є.; Репін, М. В.; Чеберячко, С. І.; Чеберячко, Ю. І.; Майстренко, В. В.; Kruzhilko, O. Ye.; Repin, M. V.; Cheberyachko, S. I.; Cheberiachko, Yu. I.; Maistrenko, V. V. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
У статті розглядаються проблеми та шляхи вдосконалення процесу добору керівників служб охорони праці на промислових підприємствах в Україні. Існуюча практика призначення керівників служб охорони пра-ці на промислових підприємствах України потребує суттєвого вдосконалення. Відсутність чітко визначених обґрунтованих критеріїв і процедур відбору кадрів нерідко призводить до залучення фахівців із недостатнім рівнем професійної підготовки, що, своєю чергою, знижує загальну ефективність функціонування системи охорони праці. Зазначено, що в умовах зростання виробничих ризиків, нестабільного зовнішнього середовища та нових викликів у сфері безпеки праці ключовим є наявність обґрунтованих і прозорих процедур кадрового відбору. Обґрунтовано доцільність використання критеріїв прийняття рішень (Лапла-са, Гурвіца, Вальда) для оцінювання кандидатів на керівні посади в службах охорони праці. Представлено характеристику кожного з критеріїв, описано умови їх застосування та наведено приклад розрахунку для трьох кандидатів. Сформульовано перелік основних критеріїв оцінювання кандидатів, зокрема професійна компетентність, управлінські навички, здатність приймати рішення в умовах невизначеності та стресостійкість. Розглянуто три типові стани зовнішнього середовища (сприятливий, напружений, кризовий), які враховуються у процедурі прийняття рішень. Зроблено висновок про необхідність обґрунтованого вибору критерію прийняття рівень з урахуванням конкретної ситуації. Сформовано рекомендації щодо інтеграції наукових підходів до вдосконалення кадрової політики підприємств, а також створення автоматизованої систем підтримки рішень та навчання кадрових комісій. Використання запропонованих підходів дасть змогу зменшити вплив суб’єктивного чинника, підвищити обґрунтованість кадрового добору, посилити ефективність управління безпекою праці та ефективність кадрових рішень.

The article examines the problems and ways to improve the process of selecting heads of occupational safety services at industrial enterprises in Ukraine. The existing practice of appointing heads of occupational safety services at industrial enterprises in Ukraine requires significant improvement. The lack of clearly defined, substantiated criteria and procedures for selecting personnel often leads to the involvement of specialists with an insufficient level of professional training, which, in turn, reduces the overall effectiveness of the functioning of the occupational safety system. It is noted that in the conditions of increasing industrial risks, an unstable external environment and new challenges in the field of occupational safety, the availability of substantiated and transparent personnel selection procedures is key. The feasibility of using decision-making criteria (Laplace, Hurwitz, Wald) for evaluating candidates for managerial positions in occupational safety services is substantiated. A characteristic of each of the criteria is presented, the conditions for their application are described and an example of calculation for three candidates is given. A list of the main criteria for evaluating candidates is formulated, in particular, professional competence, management skills, the ability to make decisions under uncertainty and stress resistance. Three typical states of the external environment (favorable, tense, crisis) are considered, which are taken into account in the decision-making procedure. A conclusion is made about the need for a reasonable choice of the level acceptance criterion taking into account a specific situation. Recommendations are formulated on the integration of scientific approaches to improving the personnel policy of enterprises, as well as the creation of automated decision support systems and training of personnel commissions. The use of the proposed approaches will reduce the influence of the subjective factor, increase the validity of personnel selection, strengthen the effectiveness of occupational safety management and increase the effectiveness of personnel decisions.
Application of decision-making criteria to improve the staffing of the occupational safety management system at the enterprise
Keywords: безпека праці; кадрове рішення; оцінка ризиків; теорія прийняття рішень; професійна компетентність; occupational safety; personnel decision; risk assessment; decision-making theory; professional competence