Адаптація плану розкривних робіт до динаміки видобутку руди - Луценко, С. О.; Григор'єв, Ю. І.; Монастирський, Ю. А.; Плотніков, О. В.; Богомаз, О. П. (ДонНТУ, 2024)
Метою цієї роботи є вдосконалення методики визначення відставання розкривних робіт при динамічній зміні обсягу видобутку корисних копалин, включаючи сценарії з частковим або повним залученням нових ділянок. Методика. Ефективне планування розкривних робіт потребує ретельного аналізу взаємозв'язку між шириною робочого майданчика, довжиною активного фронту та обсягом готових до виймання запасів. Оптимальне поєднання цих параметрів забезпечує необхідну продуктивність та знижує ризик виникнення розкривного відставання. Результати. Розроблено математичні моделі, що дозволяють розрахувати актуальні значення коефіцієнтів розкриву при збільшенні розмірів робочих майданчиків у кар'єрі, а також визначити обсяги відставання розкривних робіт. Встановлено, що збільшення продуктивності кар'єру за рахунок розробки робочої зони декількома ділянками, що характеризується неоднорідністю геологічних умов, потребує диференційованого підходу до визначення параметрів гірничих робіт. Швидкість просування робочих уступів у горизонтальному напрямку і ширина робочого майданчика кожної ділянки повинні встановлюватися з урахуванням їх специфічних характеристик, в першу чергу, коефіцієнта розкриву та необхідної продуктивності по корисним копалинам. Наукова новизна. Удосконалено методику визначення обсягів розкривних робіт при змінній продуктивності кар'єру, що враховує неоднорідність геологічних умов і забезпечує оптимальні параметри гірничих робіт для декількох ділянок робочої зони. Практичне значення. Розроблені моделі та методика дозволяють підвищити ефективність видобутку корисних копалин, мінімізувати витрати на розкривні роботи та забезпечити стабільність технологічного процесу в умовах динамічного розвитку кар'єру.

The purpose of this paper is to improve the methodology for determining the backlog of stripping operations during dynamic changes in the volume of mineral extraction, including scenarios with partial or full involvement of new areas. Methods. Effective stripping planning requires careful analysis of the relationship between the width of the working area, the length of the active front, and the volume of reserves ready for extraction. The optimal combination of these parameters ensures the required productivity and reduces the risk of stripping backlog. Findings. Mathematical models have been developed that allow calculating the actual values of the overburden ratios when increasing the size of the working areas in the open-pit, as well as determining the amount of backlog of overburden works. It has been established that increasing the productivity of the open-pit by developing the working area in several sections, which is characterized by the heterogeneity of geological conditions, requires a differentiated approach to determining the parameters of mining operations. The speed of advancement of the working ledges in the horizontal direction and the width of the working area of each section should be set taking into account their specific characteristics, primarily the overburden ratios and the required productivity for minerals. Originality. The methodology for determining the volume of stripping operations with variable open-pit productivity has been improved, which takes into account the heterogeneity of geological conditions and provides optimal mining parameters for several sections of the working zone. Practical implication. The developed models and methods allow to increase the efficiency of mineral extraction, minimize the costs of stripping operations and ensure the stability of the technological process in conditions of dynamic openpit mining development.
Adaptation of the exploration plan to the dynamics of ore mining
Keywords: адаптація; режим гірничих робіт; ширина робочого майданчика; продуктивність кар’єру; робоча зона кар’єру; adaptation; mining schedule; working area width; open-pit productivity; open-pit working area