Оцінка впливу витрати шлакоутворюючих на основні показники конвертерної плавки - Барахов, С. І. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Об’єктом дослідження є технологія виплавки сталі в кисневих конверторах, процес шлакоутворення та рафінування металу шлаком під час виплавки сталі. Предметом дослідження є вплив витрати шлакоутворюючих на показники конвертерної плавки ПрАТ «Камет-Сталь». У першому розділі було проаналізовано практичні та теоретичні основи шлакоутворення у киснево конверторному процесі. Надана загальна характеристика ролі та функціям шлаку в кисневоконвертерному процесі, розглянуті особливості процесів дефосфорації та десульфурації сталі, визначені вимогти до основних флюсуючих матеріалів. Ґрунтуючись на проведеному аналізі сформульована невирішена частина проблеми, а саме визначення впливу витрати шлакоутворюючих матеріалів на показники киснево-конверторного процесу в умовах ПрАТ КАМЕТ-СТАЛЬ, яку планується досліджувати та вирішувати в рамках кваліфікаційної роботи. У другому розділі проведено аналіз впливу витрати вапна на основні показники киснево-конверторного процесу в умовах ПрАТ «КАМЕТ-СТАЛЬ», визначено статистичні залежності цих показників від питомої витрат вапна та дані загальні рекомендації по його витраті. У третьому розділі розглянуто економічна ефективність від запропонованих технологічних заходів (скорочення витрати шлакоутворюючих матеріалів).
Наук. керівник: Мамешин Валерій Сергійович, канд. тех. наук, доцент
Keywords: кисневий конвертер; шлакоутворюючі матеріали; вапно; основність шлаку; вихід придатного металу; Камет Сталь