Модернізація системи керування пуском електродвигунів насосів високого тиску мартенівського цеху - Місюра, Р. О. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Об’єкт дослідження: електротехнічний комплекс та система керування пусковими режимами приводних електродвигунів насосних агрегатів високого тиску в умовах мартенівського виробництва. Предмет дослідження: технологічні та електромагнітні процеси функціонування насосної станції високого тиску, що забезпечує циркуляцію теплоносія в контурах охолодження конструктивних вузлів та сталеплавильних агрегатів мартенівського цеху. Мета роботи: розробка та обґрунтування технічних рішень щодо модернізації пускової апаратури та контурів регулювання електродвигунів насосної станції високого тиску мартенівського цеху шляхом інтеграції сучасного перетворювача частоти. У першому розділі здійснено аналітичний огляд стану досліджуваної предметної області та обґрунтовано необхідність реконструкції об'єкта. Другий розділ присвячено теоретичному обґрунтуванню, розрахунку та вибору силових елементів частотного перетворювача і структури системи автоматичного керування. У третьому розділі наведено детальні техніко-економічні розрахунки, що підтверджують фінансову доцільність впровадження розроблених рішень. Четвертий розділ містить аналіз питань охорони праці, промислової безпеки та виробничої санітарії при експлуатації проектованого електрообладнання.
Наук. керівник: Шрамко Юрій Юрійович, канд. тех. наук, доцент
Keywords: енергозбереження; частотно-регульований привод; насосна станція високого тиску; асинхронний електродвигун; модернізація електропривода; техніко-економічне обґрунтування; енергетична ефективність; силова електроніка