Оцінка ефективності проекту будівництва на основі взаємозв’язку його характеристик та показників бюджету - Усатий, Д.; Usatyi, D. (ТОВ "ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ "МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА", 2024)
Як показує практика реалізації проектів, рішення що прийняті на ранніх стадіях проекту мають значуще значення для проекту під час завершення. Визначення бюджету проекту на ранніх стадіях є найважливішою частиною з розробленої документації, саме спираючись на бюджет та його точність. Рішення щодо фізичної реалізації проекту приймаються з огляду на вартість ще до початку точного проектування та вивчення всіх його частин. Існуючі методи, що достатньо широко використовуються для визначення вартості на ранніх фазах в компанії Метінвест чи інших, мають значні похибки які в свою чергу напряму залежать від спеціаліста що саме ці методи використовує. Для вирішення проблеми залежності між ризиком, точністю метода та кваліфікацією спеціаліста було побудовано модель множинного регресійного аналізу та обрано найбільш значущі показники будов для визначення вартості. Також було визначено модель архіву та відділу який має займатися визначенням вартості будівель та споруд. Було теоретично доведено необхідність включення у структуру типового підприємства, органу що займатиметься вивченням та накопиченням знань – Аналітичний відділ чи окремий спеціаліст. У сукупності весь процес дозволяє передбачити вартість будівельної частини проекту з точністю 80%, а за умов наповнення бази даних достатньою кількістю спостережень гранична точність моделі знаходиться у межах 90%. Запропонована модель може генерувати результати ймовірнісного прогнозування, що враховують невизначеність інформації, доступної ранніх стадіях проекту.

As the practice of project implementation shows, the decisions made at the early stages significantly impact the project at the time of completion. Determining the project budget in the early stages is the most essential part of the developed documentation, precisely based on the budget and its accuracy. Decisions regarding the physical implementation of the project are made given the cost even before the precise design and study of all its parts. The existing methods widely used to determine the value in the early phases in the company Metinvest or others have significant errors, which in turn directly depend on the specialist who uses these methods. To solve the problem of dependence between risk, accuracy of the method and qualification, a model of multiple regression analysis was built, and the most significant indicators of the structures were selected to determine the cost. The model of the archive and the department that should deal with determining the value of buildings and structures were also determined. The need to include a body that will study and accumulate knowledge in the structure of a typical enterprise - an Analytical Department or a separate specialist- was theoretically proven. In total, the whole process allows predicting the cost of the construction part of the project with an accuracy of 80%. Under the conditions of filling the database with enough observations, the maximum accuracy of the model is within 90% accuracy. The proposed model can generate probabilistic forecasting results that consider the uncertainty of the information available in the early stages of the project.
Evaluation of the effectiveness of a construction project based on the relationship between its characteristics and budget
Keywords: ранні фази проекту; регресійний аналіз; вартість будівельної частини проекту; штучні нейронні мережі; early phases of the project; regression analysis; cost of the construction part of the project; artificial neural networks