Оцінка податкових наслідків управлінських рішень у контексті впровадження «двоступеневого рішення» глобального податкового регулювання - Жерліцин, Д. М.; Мандра, В. В.; Мандра, Н. Г. (Інститут економіки промисловості НАН України; Академія економічних наук України, 2025)
Метою дослідження є вивчення та вдосконалення методів прийняття рішень, які можуть бути використані урядами та міжнародними компаніями для оцінки наслідків впровадження «двоступеневого рішення» (Pillar Two), що визначає постановку наступних наукових завдань: 1) розробити алгоритми оцінки ефективної ставки податку (ЕТР) у різних юрисдикціях з урахуванням специфічних податкових надбавок та відрахувань; 2) провести порівняльний теоретичний аналіз впливу цих рішень на інвестиційну привабливість, економічну стабільність та податкову прозорість країн із різним рівнем розвитку; 3) сформувати методологічний підхід до оптимізації податкового планування в умовах нових глобальних правил, який мінімізує ризики втрати конкурентоспроможності внаслідок надмірного податкового тиску.