Успішна презентація як важливий інструмент для популяризації наукових досліджень - Гетьман, І. А.; Держевецька, М. А.; Getman, I. A.; Derzhevetska, M. A. (ГО «ІНСТИТУТ СТРАТЕГІЙ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ І ТРАНСФЕРУ ЗНАНЬ», 2025)
У статті розглядається роль наукових презентацій як важливого інструменту комунікації, що забезпечує якісне та зрозуміле представлення результатів досліджень. Метою роботи є розробка системного підходу до створення ефективних наукових презентацій, що враховує методологічні принципи, сучасні інформаційно-комунікаційні технології та специфіку сприйняття академічної аудиторії. Дослідження ґрунтується на аналізі сучасної наукової літератури, порівняльному аналізі програмних засобів для створення презентацій, включаючи ті, що підтримують штучний інтелект, а також на емпіричних даних, отриманих у процесі практичного використання цих інструментів. У результаті було визначено ключові етапи створення наукової презентації: планування, розробка структури, наповнення слайдів та репетиція. Також запропоновано рекомендації щодо використання таких програм, як Microsoft PowerPoint, Canva, Prezi, Google Slides та інструментів із підтримкою ШІ, зокрема Tome AI та Gamma App, для створення інтерактивних і візуально привабливих презентацій. Основним результатом роботи є розробка практичного алгоритму створення наукової презентації, що охоплює всі етапи процесу – від планування до репетиції. Зокрема, запропоновано оптимальну структуру презентації, яка поєднує текстові, графічні та інтерактивні елементи для підвищення сприйняття інформації. Акцент зроблено на адаптації презентацій до потреб міждисциплінарної аудиторії та використанні сучасних технологій для автоматизації рутинних завдань. Висновки підкреслюють, що успішна презентація не лише демонструє результати досліджень, але й сприяє інтеграції науковців у глобальну спільноту, популяризації наукових ідей та розвитку нових напрямів досліджень.

The article examines the role of scientific presentations as an important communication tool that ensures the clear and effective dissemination of research results. The purpose of the study is to develop a systematic approach to creating effective scientific presentations that takes into account methodological principles, modern information and communication technologies (ICT), and the specifics of perception by academic audiences. The research is based on an analysis of contemporary scientific literature, a comparative review of software tools for creating presentations, including those with artificial intelligence (AI) capabilities, and empirical data obtained through practical application of these tools. The study identifies the key stages of creating a scientific presentation: planning, developing the structure, designing slide content, and rehearsing. Recommendations are provided on the use of software such as Microsoft PowerPoint, Canva, Prezi, Google Slides, and AI-supported tools, including Tome AI and Gamma App, to create interactive and visually engaging presentations. The primary outcome of the study is the development of a practical algorithm for creating scientific presentations, covering all stages of the process—from planning to rehearsal. In particular, an optimal structure for presentations is proposed, integrating textual, graphical, and interactive elements to enhance audience engagement. Emphasis is placed on adapting presentations to the needs of interdisciplinary audiences and leveraging modern technologies to automate routine tasks. The conclusions emphasize that a successful presentation not only showcases research findings but also facilitates the integration of researchers into the global scientific community, promotes the popularization of scientific ideas, and fosters the development of new research directions.
Successful Presentation as an Essential Tool for Popularizing Scientific Research
Keywords: наукова презентація; візуалізація даних; штучний інтелект; інтерактивні інструменти; мультимедійні технології; ефективне навчання; інформаційно-комунікаційні технології; структура доповіді; scientific presentation; data visualization; artificial intelligence; interactive tools; multimedia technologies; effective learning; information and communication technologies; presentation structure