Удосконалення макроструктури та комплексу механічних властивостей товарних слябів марки S235J2 та S355J2 виплавлених у ДСПА-1 на ПАТ «Запоріжсталь» за рахунок оптимізації технологічних процесів виробництва - Ліолько, О. О. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2024)
В роботі проведено аналіз літератури та порівняння технологій виготовлення катаних товарних слябів на різних підприємствах. Виділено основні технологічні фактори та визначено напрямки та задачі в проведенні досліджень. Додатково узгодили проведення дослідження макроструктури слябів із підприємством ПРАТ «КАМЕТ-СТАЛЬ». Оскільки така технологічна схема виробництва використовувалася вперше, на підставі «загальних вимог NR480 DT R05 E» була розроблена та узгоджена з Бюро Верітас програма сертифікаційних випробувань, туди ж увійшла методика відбору темплетів від товарних слябів для дослідження макроструктури згідно з вимогами ASTM E 381-2020 та ДСТУ 8975- 2019. Додатково організовано контроль за проведенням мікроструктури в умовах ПАТ «Запоріжсталь». В ході освоєння виробництва слябів сталі марки S235JR та S355JR, при проведенні експериментальної частини та аналізу здобутих властивостей були надані рекомендаціі згідно макро- та мікро досліджень визначені основні параметри технології (які були закріплені у регламенті виробництва сталі марки S235JR та S355JR). Кінцевим етапом роботи було отримання ПАТ «Запоріжсталь» сертифікату 06.09.2023 р. у BUREAU VERITAS та RINA на виробництво товарних слябів. Наявність сертифікатів на товарні сляби для судносталі підтверджують на комбінаті якісної технології виробництва та ефективний управлінський менеджмент згідно з ISO 9001:2015.
Improving the macrostructure and set of mechanical properties of S 235J2 and S355J2 commodity slabs melted in DSPA-1 at Zaporizhstal PJSC due to the optimization of production processes
Наук. керівник: Пашинський Володимир Вікторович, доктор технічних наук, професор