Удосконалення системи позиціонування коксових машин - Ткаченко, О. Ю.; Tkachenko, O. Yu. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2024)
У першому розділі досліджено існуючі основні коксові машини, їх основні функції та призначення. Виконано аналіз існуючих систем позиціонування коксових машин, він виявив низку проблем, характерних для застарілих систем, що використовуються на багатьох підприємствах. Більшість діючих систем базується на механічних та електромеханічних пристроях, що мають обмежену точність та вимагають частого технічного обслуговування. У другому розділі виконано теоретичні дослідження удосконалення системи позиціонування коксових машин. На основі проведеного аналізу встановлено, що на кожному етапі виробництва коксу є різні ступені важливості позиціонування. Детально проаналізовано існуючи системи позиціонування в промисловості. Матеріал розділу систематично викладено, враховуючи теоретичні 6 положення та висновки з проведених досліджень, що дозволяє зробити обґрунтовані висновки та рекомендації для вдосконалення існуючих принципів позиціонування. У третьому розділі дипломної роботи описана існуюча система позиціювання машин коксового цеху. Розроблена програма, методика та надані результати експериментальних досліджень. Надані загальні рекомендації. У четвертому розділі дипломної роботи розглянуті можливі економічні аспекти та розрахунки для кожного з етапів, де використовується позиціонування. Проведено економічні розрахунки втрат, пов'язаних з втратою часу на позиціонування, помилковим виштовхуванням коксу на колії ЕК, неплановою заміною ділянки колії та ліквідації інших наслідків простою. Визначено, що загальні втрати одного випадку склали 120 000 грн., що також є економічним ефектом при впровадженні системи контролю позиціонування коксових машин.

In the first chapter, the existing main coking machines, their main functions and purposes are studied. An analysis of the existing coking machine positioning systems revealed a number of problems typical of outdated systems used at many enterprises. Most current systems are based on mechanical and electromechanical devices that have limited accuracy and require frequent maintenance. In the second chapter, theoretical studies of the improvement of the positioning system of coking machines are carried out. On the basis of the conducted analysis, it was established that at each stage of coke production there are different degrees of importance of positioning. Existing positioning systems in industry are analyzed in detail. The material of the section is systematically presented, taking into account the theoretical provisions and conclusions from the conducted research, which allows us to draw reasonable conclusions and recommendations for improving the existing principles of positioning. The third chapter of the thesis describes the existing system of positioning machines of the coke plant. The developed program, methodology and provided results of experimental studies. General recommendations are provided. The fourth chapter of the thesis examines possible economic aspects and calculations for each of the stages where positioning is used. Economic calculations of losses associated with loss of time for positioning, erroneous pushing of coke onto EC tracks, unplanned replacement of a section of track and elimination of other consequences of downtime have been carried out. It was determined that the total losses of one case amounted to 120,000 hryvnias, which is also an economic effect of the implementation of the coke machine positioning control system.
Improvement of the positioning system of coking machines
Наук. керівник: Голотюк М. В., доцент, кандидат технічних наук
Keywords: коксові машини; коксовиштовкувач; дверезнимальна машина; простої обладнання; позиціонування; coke machines; coke stripper; door removing machine; simple equipment; positioning