Використання математичного моделювання для поліпшення умов праці на металургійних підприємствах - Кружилко, О. Є.; Репін, М. В.; Дроник, Т. В.; Кравчук, І. В. (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2025)
Розглянуто підхід до використання математичного моделювання для оцінки та нормалізації умов праці на металургійних підприємствах. Запропоновано методичний підхід до аналізу впливу факторів виробничого середовища на здоров’я працівників, а також визначено можливості оптимізації технологічних процесів з метою зменшення шкідливих впливів. Результати моделювання використані для розробки обґрунтованих заходів з поліпшення умов праці, що дозволяє підвищити ефективність системи управління охороною праці.

The approach to using mathematical modeling to assess and normalize working conditions at metallurgical enterprises is considered. A methodological approach to analyzing the impact of production environment factors on the health of workers is proposed, and opportunities for optimizing technological processes to reduce harmful effects are also identified. The modeling results are used to develop justified measures to improve working conditions, which allows increasing the effectiveness of the occupational safety management system.
Keywords: математичне моделювання; умови праці; шкідливий виробничий фактор; охорона праці; металургійне підприємство; mathematical modeling; working conditions; harmful production factor; occupational safety; metallurgical enterprise