Формування, коагуляція та асиміляція неметалевих включень у проміжному ковші МБРЗ - Єфімова, В. Г.; Смірнов, О. М.; Пашинський, В. В.; Малій, Х. В. (Олді+, 2025)
У монографії розглянуто сучасні підходи до процесів утворення неметалевих включень у проміжному ковші, їх подальшої коагуляції та адсорбцією шлаком. Основна увага приділена визначенню механізму процесів укрупнення та подальшого спливання до шлакової фази з урахуванням поверхневих сил та плівок металу, що вкривають неметалеві включення. Висвітлено процес переходу неметалевих включень межу поділу фаз метал-шлак у ванні проміжного ковша та з’ясовано фактори, які будуть сприяти її подоланню. Особлива увага приділена капілярним явищам, що супроводжують процеси рафінування металу у проміжному ковші МБРЗ. Представлено рекомендації щодо вдосконалення режимів рафінування металу у проміжних ковшах. Монографія буде корисною для здобувачів вищої освіти третього та другого освітнього рівня (в тому числі з науковою складовою), спеціалістам з управління металургійними проєктами і фахівцям-металургам, що займаються удосконаленням технологій виробництва сталеплавильної продукції.
Keywords: неметалеві включення; проміжний ковш; коагуляція; адсорбція шлаком; процес укрупнення; рафінування металу; МБРЗ; посібник