Застосування методів оцінки надійності людини при управлінні безпекою праці - Кружилко, О. Є.; Чеберячко, Ю. І.; Володченкова, Н. В.; Репін, М. В.; Згерський, Р. А. (ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «НАЦІОНАЛЬНИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ІНСТИТУТ ПРОМИСЛОВОЇ БЕЗПЕКИ ТА ОХОРОНИ ПРАЦІ», 2025)
У статті розглянуто підходи до оцінки надійності людини у процесі прийняття управлінських рішень у критичних сферах діяльності. Застосування методів оцінки надійності керівника є актуальним та необхідним для металургійних підприємств, зокрема, для підвищення ефективності управління безпекою праці, мінімізації ризиків та зменшення кількості виробничих травм. Урахування факторів надійності керівника сприяє формуванню безпечного робочого середовища та забезпеченню стійкого розвитку підприємства. У металургії існує необхідність точної оцінки людського фактора, однак різні методи аналізу надійності людини мають суттєві відмінності в підходах та обмеженнях. У статті акцентовано увагу на методах оцінювання SLIM та SPAR-H. Представлено загальні етапи аналізу та підходи до інтерпретації результатів. Вибір між об’єктивністю SPAR-H та гнучкістю SLIM ускладняється через відсутність універсальних рішень для різних сценаріїв. Для аналізу використано порівняльну таблицю критеріїв, приклади розрахунків ймовірності помилок за обома методами та теоретичні дані з галузевих джерел. Вибір методу залежить від конкретних умов та цілей аналізу. У деяких випадках доцільно комбінувати обидва методи для отримання більш точних і всебічних результатів. Наприклад, SPAR-H можна використовувати для швидкої оцінки стандартних операцій, а SLIM – для аналізу складних або нестандартних ситуацій. Результати свідчать, що обрання методу безпосередньо впливає на об’єктивність та деталізацію аналізу. Комбінація SPAR-H та SLIM дозволяє отримати збалансовану оцінку надійності операторів у металургії, поєднуючи швидкість та адаптивність. Важливим є врахування специфіки виробничих процесів для мінімізації ризиків, пов’язаних із людським фактором.

The article analyzes the issues of ensuring technogenic safety at enterprises of the mining and metallurgical complex, whose industrial facilities use flammable and explosive substances and materials. Accidents at these facilities can lead to large-scale fires and technogenic disasters. The purpose of the work is to study technogenic threats at enterprises that use, store and transport fuels and lubricants (for example, gas stations), as well as the use of modern information technologies to model the consequences of emergencies (fires, explosions) associated with violation of safety requirements. The assessment of the consequences, scale and levels of development of an accident at a gas station is traditionally carried out using generally accepted methods using reference data. This approach entails significant labor costs for performers, unreasonably large time costs, and there is also the possibility of errors in the process of data preparation and processing. That is why, in modern conditions, it is recommended to use the specialized ALOHA program, designed to simulate common hazards associated with chemical spills, fires, and explosions. As a result of modeling the consequences of a gasoline explosion in a horizontal cylindrical tank of a gasoline truck, it was found that a potentially deadly zone for a person is a circle with a diameter of more than three hundred meters centered at the explosion site, and people can receive second-degree burns at a distance of more than four hundred and eighty meters. The use of the results obtained allows for an assessment of threat zones, as well as for substantiating preventive measures for industrial safety and emergency measures. Based on the requirements of regulatory documents and taking into account the results of modeling and research, preventive measures for safety and minimization of man-made threats are substantiated.
Application of methods for assessing human reliability in occupational safety management
Keywords: надійність людини; SLIM; SPAR-H; металургійне підприємство; управлінське рішення; ризик; безпека; technogenic safety; emergency; explosion; fire; modeling