Модернізація електропривода подачі кисневої фурми конвертерного цеху ПрАТ «КАМЕТ-СТАЛЬ» - Іванчишина, С. В. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Об’єкт дослідження: електромеханічна система привода подачі кисневої фурми конвертерного виробництва. Предмет дослідження: режими роботи електропривода, параметри керування та енергетичні характеристики системи підйому фурми. Мета роботи: підвищення надійності, точності та енергоефективності електропривода подачі кисневої фурми шляхом впровадження сучасної системи регульованого електропривода. У першому розділі розглянуто технологічний процес конвертерного виробництва сталі ПрАТ «КАМЕТ-СТАЛЬ» та роботу механізму подачі кисневої фурми. Описано конструкцію, умови експлуатації та виявлено недоліки існуючого електропривода. У другому розділі проаналізовано систему електропривода та сучасні рішення керування. Обґрунтовано вибір замкненої системи регулювання з тиристорним перетворювачем SIMOREG, визначено структуру привода та основне обладнання. У третьому розділі виконано розрахунок і проєктування електропривода, включаючи вибір двигуна, параметрів системи та синтез регуляторів. Розглянуто принцип роботи системи керування та її алгоритми. У четвертому розділі розглянуто охорону праці, електробезпеку та економічну ефективність модернізації. Оцінено доцільність впровадження сучасного електропривода та очікуваний економічний ефект.
Наук. керівник: Шрамко Юрій Юрійович, канд. тех. наук, доцент
Keywords: електропиривід; двигун постійного стрему; система керування; регулятор