Оцінка можливостей спринклерних систем пригнічувати пиловиділення на хвостосховищах - Тішина, В. М.; Максимова, Н. М. (Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, 2025)
Однією з найбільш вагомих проблем є пиловиділення з сухих поверхонь хвостосховищ, що призводить до погіршення якості атмосферного повітря. Ця проблема є особливо гострою для промислових регіонів України, таких як Криворіжжя, де накопичення відходів збагачення у хвостосховищах створює значний екологічний та соціальний вплив. Дрібнодисперсний пил здатний проникати у дихальні шляхи, спричиняючи серйозні захворювання. Зростання температури та посилення посушливих умов загострюють проблему. У зв’язку з цим зменшення пиловиділення з сухих поверхонь хвостосховищ є актуальною науково-практичною задачею. Мета. Метою досліджень є пошук та обґрунтування екологічно ефективних рішень для зменшення пиління сухих карт хвостосховищ за рахунок їх дозволоження. Методика. Представлені результати аналітичних досліджень, а саме: розрахунково визначені основні параметри спринклерної системи для зволоження карт хвостосховища, яке знаходиться в експлуатації та в подальшому будуть нарощуватись огороджувальні дамби. Результати. На підставі аналізу сучасних методів боротьби з пилоутворенням, включаючи хімічні, біологічні та технічні підходи, приділено увагу доцільності використання спринклерних систем для зволоження сухих поверхонь карт хвостосховищ. Штучне дозволоження карт хвостосховищ може розглядатись в комбінації з хімічними та біологічними методами боротьби з пиловиділенням. Зрошення карт створює сприятливі умови для закріплення поверхонь шляхом їх озеленення. Запропоновані рекомендації можуть бути використані для підвищення ефективності управління хвостовим господарством на гірничо-збагачувальних комбінатах. Наукова новизна. Запропоновано розглядати впровадження спринклерних систем для зменшення пилоутворення на хвостосховищах гірничо-збагачувальних комбінатів як самостійний технічний захід, так й у вдалому поєднанні з біологічними та хімічними методами закріплення поверхонь. Практична значимість. Представлено пропозиції щодо реалізації спринклерних систем в умовах гірничо-збагачувальних комбінатів для підвищення екологічної безпеки хвостового господарства та прилеглих територій. Ці результати створюють основу для подальших науково-прикладних досліджень, а також можуть бути використані при розробці нормативних документів у сфері екологічної безпеки накопичувачів рідких багатотоннажних відходів.

One of the most significant problems is dust emission from the dry surfaces of tailings facilities, which leads to a deterioration in air quality. This problem is particularly acute in industrial regions of Ukraine, such as Kryvyi Rih, where the accumulation of beneficiation waste in tailings ponds creates significant environmental and social impacts. Fine dust can penetrate the respiratory tract, causing serious illness. Rising temperatures and increasing drought conditions are exacerbating the problem. In this regard, reducing dust emissions from dry surfaces of tailing ponds is an urgent scientific and practical task. Aim. The aim of the research is to find and substantiate environmentally efficient solutions to reduce dusting of dry tailings dumps by means of their dewatering. Methods. The results of analytical studies are presented, namely: the main parameters of the sprinkler system for moistening the tailings dump maps, which is in operation and will be further expanded with the help of protective dams, are calculated. Results. Based on the analysis of modern methods of dust control, including chemical, biological and technical approaches, attention is paid to the feasibility of using sprinkler systems to moisten dry surfaces of tailings maps. The artificial dewatering of the tailings maps can be considered in combination with chemical and biological methods of dust control. Irrigation of the maps creates favourable conditions for consolidation of the surfaces by means of landscaping. The proposed recommendations can be used to improve the efficiency of tailings management at mining and processing plants. Scientific novelty. It is proposed to consider the introduction of sprinkler systems to reduce dust formation at tailing dumps of mining and processing plants as an independent technical measure, as well as in a successful combination with biological and chemical methods of surface fixation. Practical significance. The article presents proposals for the implementation of sprinkler systems in the conditions of mining and processing plants to improve the environmental safety of tailings management and adjacent territories. These results create a basis for further scientific and applied research and can also be used in the development of regulatory documents in the field of environmental safety of liquid multi-tonnage waste storage facilities.
Evaluation of the ability of sprinkler systems to suppress dust emissions at tailings facilities
Keywords: хвостосховище; пиління; спринклерна система; зрошення; методи закріплення; реагенти; біологічна рекультивація; tailing dump; dusting; sprinkler system; irrigation; consolidation methods; reagents; biological reclamation