Аналіз напрямів модернізації приводіввиконавчих механізмів гірничих машин - Суглобов, В. В.; Крупко, В. Г.; Крупко, І. В.; Suhlobov, V. V.; Krupko, V. G.; Krupko, I. V. (ТОВ "ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ "МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА", 2024)
Стаття присвячена вирішенню актуального завдання застосування хвильових ланцюгових передач у приводах виконавчих механізмів із метою забезпечення нерівномірного руху робочого органа, а також можливості забезпечити його імпульсний рух на прикладі механізму тяги ковша екскаватора-драглайна.Авторами проаналізовані відомі конструкції хвильових ланцюгових передач, а також визначені проблемні питання, які потребують вирішення. У роботі розроблено конструкцію (кінематичну схему) привода механізму тяги екскаватора-драглайна з передатними механізмами на основі хвильових ланцюгових передач, наведено особливості конструкцій хвильових ланцюгових передач, їхніх основних елементів, кінематичних параметрів і методику їх визначення. Дослідження впливу динамічного руйнування на зниження енергоємності проводилися на установці, яка дозволяє проводити спектр наукових досліджень щодо параметрів приводів землерийних машин на підставі застосування хвильової ланцюгової передачі. Запропонована конструкція комбінованого привода із застосуванням хвильової ланцюгової передачі, яка вирізняються спрощеною конструкцією, а її працездатність і ефективність підтверджені результатами експериментальних досліджень на фізичній моделі. Виконані експерименти показують ефективність використання хвильових ланцюгових передач. Наведено методику визначення також конструктивних і кінематичних параметрів хвильових ланцюгових передач. Матеріали статті будуть корисними для працівників промислових підприємств, науковців, студентів.

The article is dedicated to solving the urgent problem of applying wave chain transmissions in the drives of executive mechanisms in order to ensure uneven movement of the working body, as well as the possibility of providing its impulse movement on the example of the dragline excavator bucket traction mechanism. The authors have analyzed known designs of wave chain transmissions, as well as identified problematic issues that require resolution. The work has developed a design (kinematic scheme) of the drive of the dragline excavator traction mechanism with transmission mechanisms based on wave chain transmissions, and outlined the features of the designs of wave chain transmissions of their main elements of kinematic parameters and the methodology for their determination. Studies of the influence of dynamic destruction on reducing energy intensity were conducted on an installation that allows conducting a spectrum of scientific research regarding the parameters of earth-moving machine drives based on the application of a wave chain transmission. A proposed design of a combined drive using a wave chain transmission, which is distinguished by a simplified design and its operability and efficiency are confirmed by the results of experimental studies on a physical model. The experiments performed show the effectiveness of using wave chain transmissions. The methodology for determining the constructive and kinematic parameters of wave chain transmissions is also presented. The materials of the article will be useful for industrial enterprise workers, scientists, students.
Analysis of directions for the modernizationof drives of executive mechanisms of mining machines
Keywords: хвильова ланцюгова передача; ланцюг; експеримент; дослідження; навантаження; енергоємність; методика; wave chain transmission; chain; experiment; research; load; energy intensity; methodology