Інноваційний підхід до використання комплексних платформ для забезпечення стійкості та екологічної безпеки - Телюра, Н. О.; Коркуц, М. С.; Teliura, N.; Korkuts, M. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
Розглянуто та систематизовано наукові підходи й принципи дослідження використання комплексних платформ для забезпечення стійкості та екологічної безпеки при плануванні відновлення інфраструктури на засадах сталого розвитку. Урахування екологічного аспекту в післявоєнній відбудові України, що інтегрує принципи збалансованого використання природних ресурсів й ефективного управління для збереження довкілля на основі сталого розвитку, є надзвичайно актуальним. Використання комплексного інноваційного підходу який поєднує геоінформаційні технології та екологічні показники для забезпечення стійкості та екологічної безпеки при плануванні відновлення інфраструктури на засадах сталого розвитку задля підвищення рівня екологічної безпеки регіонів України обґрунтовано запровадженою політичною спрямованістю України щодо досягнення цілей сталого розвитку та завдань і проєктів Плану відновлення. Окреслено та враховано використання геоінформаційних технологій для забезпечення стійкості й екологічної безпеки при плануванні відновлення інфраструктури на засадах сталого розвитку, що дає змогу розвинути нові концепції управління територіями, які враховують екологічні ризики, забезпечити баланс між економічним розвитком та збереженням природних ресурсів. Задля збереження та дотримання балансу актуальним є чітке та прозоре прогнозування екологічних наслідків відновлення інфраструктури на всіх етапах. Проведення просторового аналізу для оцінки екологічних ризиків, як-от повені, причини ерозії, забруднення водних ресурсів, зміни клімату, дає змогу прогнозувати й уникати поточних загроз під час планування відновлення інфраструктури, гарантуючи, що будівельні та відновлювальні роботи не погіршать екологічний стан території.

The scientific approaches and principles for the use of integrated platforms to ensure resilience and ecological safety in the planning of infrastructure restoration based on sustainable development have been considered and systematized. The consideration of the ecological aspect in the post-war reconstruction of Ukraine, integrating the principles of balanced use of natural resources and effective management for environmental conservation based on sustainable development, is highly relevant. The use of geoinformation technologies for ensuring resilience and ecological safety in the planning of infrastructure restoration based on sustainable development has been outlined and taken into account. Conducting spatial analysis to assess ecological risks such as floods, causes of erosion, water resource pollution, and climate change allows for forecasting and avoiding current threats during. The results of the conducted studies are an integral part of enhancing the reliability of assessments related to task development and implementing procedures for transitioning from applying multiple datasets to identifying dominant relationships between elements of the hierarchy. This ensures the consideration of interdependencies among all task elements, enabling the discovery of the most effective innovative solutions and approaches for infrastructure restoration. These solutions take into account the environmental state during Ukraine’s post-war reconstruction process while adhering to the principles and foundations of sustainable development. This approach optimizes recovery strategies by maintaining a balance between economic, social, and environmental requirements.
Complex innovative approach to the use of integrated platforms for ensuring resilience and ecological safety
Keywords: комплексні платформи; геоінформаційні технології; сталий розвиток; екологічна безпека; інноваційні рішення; технології захисту; integrated platforms; geoinformation technologies; sustainable development; ecological safety; innovative solutions; protection technologies