До питання формування дослідницької компетентності здобувачів вищої освіти в процесі розв’язання задач з теорії ймовірності - Грудкіна, Н. С.; Костіков, О. А.; Ровенська, О. Г.; Hrudkina, N. S.; Kostikov, O. A.; Rovenska, O. G. (ГО «ІНСТИТУТ СТРАТЕГІЙ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ І ТРАНСФЕРУ ЗНАНЬ», 2024)
Постійне удосконалення змісту та наповнення математичних дисциплін для забезпечення формування дослідницької компетентності здобувачів вищої освіти є актуальною навчальнометодичною задачею. Вирішенню цієї проблеми може сприяти розширення кола задач різної складності та форми, в тому числі професійно спрямовані. Потужним інструментом, який дозволить не тільки спростити розрахунки, зробити перевірку та аналіз отриманого результату, а й автоматизувати розв’язання формалізованої задачі з відображенням кожного етапу є система комп’ютерної математики Maple. Не зважаючи на відомі та поширені приклади дослідницьких математичних задач, їх коло зазвичай обмежується використанням елементів аналітичної геометрії, диференціального та інтегрального числення, диференціальних рівнянь, тощо. В даній роботі підкреслюється, що розробка задач з дослідницькою складовою в процесі навчання теорії ймовірностей та статистики, сприятиме виробленню навичок формування уміння здійснювати науково-дослідну роботу, формалізувати задачу, обирати методи розв’язання та аналізувати отримані рішення на сучасному науково-технічному і професійному рівні. Метою роботи є вирішення питання формування дослідницької компетентності здобувачів вищої освіти в процесі розв’язання задач з теорії ймовірності. У роботі наведено приклади розроблених ймовірнісних задач із дослідницькою складовою із фрагментами коду автоматизованого розрахунку в системі комп’ютерної математики Maple. Це сприятиме набуттю здобувачами науково-дослідницького досвіду та стане фундаментом спроможності вирішення складних професійних завдань в рамках обраної спеціалізації.

The continuous improvement of the content and curriculum of mathematical disciplines to ensure the development of research competence of higher education students is a relevant educational and methodological challenge. Expanding the range of problems of varying complexity and form, including professionally oriented ones, can contribute to solving this issue. A powerful tool that not only simplifies calculations, facilitates verification and analysis of the obtained results, but also automates the solution of a formalized problem with a step-by-step demonstration, is the Maple computer mathematics system. Despite well-known and widely used examples of research mathematical problems, the range is usually limited to the use of elements from analytic geometry, differential and integral calculus, differential equations, etc. This paper emphasizes that the development of problems with a research component in the study of probability theory and statistics will help to cultivate the ability to carry out research work, formalize problems, select solution methods, and analyze the results at a modern scientific, technical, and professional level. The purpose of the paper is to address the issue of developing research competence of higher education students through solving problems in probability theory. The paper presents examples of probabilistic problems with a research component, along with code fragments for automated calculations using the Maple computer mathematics system. This will help students gain research experience and form a foundation for solving complex professional tasks within their chosen specialization.
On the Issue of Developing Research Competence of Higher Education Students in the Process of Solving Problems in Probability Theory
Keywords: теорія ймовірностей та математична статистика; дослідницька компетентність; інформаційно-комунікаційні технології; система комп’ютерної математики Maple; probability theory and mathematical statistics; research competence; information and communication technologies; Maple computer mathematics system