Поширення студентських субкультур в умовах війни та коронокризи - Фомін, А. В.; Fomin, A. V. (Наукові перспективи, 2024)
Стаття розглядає, досліджує та деталізує феномен поширення студентських субкультур в умовах коронокризи та війни (воєнного стану) в Україні крізь призму соціологічного вчення. Розглянуто вплив коронавірусної інфекції COVID-19 на формування студентських субкультур. Для уточнення та розуміння понятійно-категоріальної доктрини соціальних трансформацій до уваги взято такі фактори, як ізоляція та пошук спільноти, зміна цінностей та виникнення нових форматів комунікації як наслідок. Систематизовано, водночас, особливості, закономірності та характеристики поширення студентських субкультур в Україні в умовах війни (насамперед, як соціального явища, а також –– як політичного та безпекового). Для цілей зазначеної соціально-дослідницької конотації здійснено огляд таких кластерних категорій процесу, як патріотичні та волонтерські рухи, психоемоційна адаптація, явище діджиталізації субкультур тощо. Проаналізовано та генералізовано складник дотичності та взаємного звʼяхзку між явищем коронокризи, викликаним поширенням гострої респіраторної вірусної інфекції COVID-19, а також повномасштабним вторгненням рф на територію України від 24.02.2022 р. Із соціальнопарадигмальної перцепції, у статті конкретизовано зазначене явище за ознаками гібридності субкультур, посилення креативності та пошуку солідарності як соціальними явищами (обставинами соціальної дійсності) у рамках студентської спільноти. Здійснено висновок щодо соціальної та соціально-суспільної ролі коронокризи, викликаної поширенням гострої респіраторної вірусної інфекції COVID-19 та повномасштабного вторгнення рф на територію України від 24.02.2022 р. у контесті видозміни соціальних звʼязків студентської спільноти та зародження у їхніх рамках нових субкультурних формацій активу.

The article considers, investigates and details the phenomenon of the spread of student subcultures in conditions of coronacrisis and war (martial law) in Ukraine through the prism of sociological doctrine. The impact of the COVID-19 coronavirus infection on the formation of student subcultures is considered. To clarify and understand the conceptual and categorical doctrine of social transformations, factors such as isolation and the search for community, changing values, and the emergence of new communication formats as a result were taken into account. At the same time, the features, patterns, and characteristics of the spread of student subcultures in Ukraine in war conditions (primarily as a social phenomenon, but also as a political and security one) were systematized. For the purposes of the specified social and research connotation, a review of such cluster categories of the process as patriotic and volunteer movements, psychoemotional adaptation, the phenomenon of digitalization of subcultures, etc. was carried out. The component of the connection and mutual connection between the phenomenon of the corona crisis caused by the spread of the acute respiratory viral infection COVID-19, as well as the full-scale invasion of the Russian Federation into the territory of Ukraine from 24.02.2022 was analyzed and generalized. From a social-paradigmatic perception, the article specifies the phenomenon in terms of the hybridity of subcultures, the strengthening of creativity and the search for solidarity as social phenomena (circumstances of social reality) within the student community. A conclusion is made regarding the social and socio-social role of the corona crisis caused by the spread of the acute respiratory viral infection COVID19 and the full-scale invasion of the Russian Federation into the territory of Ukraine from 02/24/2022 in the context of the modification of social ties of the student community and the emergence within them of new subcultural formations of the asset.
Spread of student subcultures in conditions of war and coronacrisis
Keywords: студентські субкультури; коронокриза; війна; волонтерство; психоемоційна адаптація; діджиталізація субкультур; студентська спільнота; субкультурний актив; student subcultures; corona crisis; war; volunteering; psychoemotional adaptation; digitalization of subcultures; student community; subcultural asset