Еколого-економічна безпека металургійних і гірничих підприємств - Черніков, Д. О.; Chernikov, D. O. (ТОВ "ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ "МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА", 2024)
Робота присвячена аналізу питань еколого-економічної безпеки гірничих і металургійних підприємств, діяльність яких слід розглядати як містоутворюючий чинник з вагомим внеском у розвиток економічного добробуту як регіону, так й країни в цілому, а з іншої позиції – фактором впливу на екологічну ситуацію відповідних територій. Міжнародна тенденція щодо підвищення вимог до якості атмосферного повітря можна вважати сталою, а тому є інструментом контролю розвитку подальшої господарської діяльності. За даними Європейської економічної комісії ООН у половині досліджених країн ЄС загальні медичні витрати, внаслідок впливу забрудненого повітря на здоров’я людей, перевищують 10 % ВВП. На підставі аналізу виробничих процесів підприємств гірничо-металургійного комплексу та розгляду кількісного і якісного складу викидів забруднюючих речовин, виявлено як однин з пріоритетних впливів на атмосферне повітря – пилове навантаження. На підставі оцінки ризику для здоров'я населення від забруднення атмосферного повітря виявлена імовірність виник-нення шкідливих ефектів у населення промислово розвиненого міста. Для поліпшення екологічної обстановки в містах присутності підприємств чорної металургії, необхідно розглядати: можливості підвищення ефективності роботи системи очищення газів, а також поступову відмову від автомобільного транспорту з двигунами внутрішнього згорання та перерозподілу транспортного потоку у населених пунктах. Досліджено ефективність різних технологічних рішень, зокрема Primus, які спрямована на рециклінг відходів із значним вмістом заліза, що утворюються під час процесу відновного плавлення. Наведено стислий огляд багатоступеневої системи очищення пилогазових потоків і аспіраційних викидів від дрібнодисперсного пилу. Для аналізу еколого-економічної ситуації використано результати здійснення державного нагляду (контролю) територіальними органами Держекоінспекції у сфері охорони навколишнього природного середовища за 2019 – 2022 рр., оскільки вони охоп-люють різні варіанти наднормативного впливу господарської діяльності на довкілля, зокрема забруднення атмосферного повітря.

The work is devoted to the analysis of issues of environmental and economic safety of mining and metallurgical enterprises, the activities of which should be considered as a city-forming factor with a significant contribution to the development of the economic well-being of both the region and the country as a whole, and from another position – a factor influencing the environmental situation of the corresponding territories. The international trend to increase the requirements for atmospheric air quality can be considered sustainable, and therefore is a tool for controlling the development of further economic activities. According to the UN Economic Commission for Europe, in half of the EU countries studied, total medical costs resulting from the impact of air pollution on people's health exceed 10% of GDP. When analyzing the production processes of mining and metallurgical enterprises and various types of pollutant emissions, it was found that one of the priority impacts on the air is dust. Based on an assessment of the risk to public health from atmospheric air pollution, the likelihood of harmful effects occurring in the population of an industrialized city was identified. To improve the environmental situation in cities where ferrous metallurgy enterprises are present, it is necessary to consider the possibilities of increasing the efficiency of the gas purification system, as well as the gradual abandonment of motor vehicles with internal combustion engines and the redistribution of traffic flow in populated areas. The effectiveness of various technological solutions, in particular Primus, aimed at recycling waste with a significant iron content that is formed during the smelting reduction process has been studied. A brief overview of a multi-stage system for cleaning dust and gas flows and aspiration emissions from fine dust is given. To analyze the environmental and economic situation, the results of state supervision (control) by territorial bodies of the State Environmental Inspectorate in the field of environmental protection for 2019 – 2022 were used, since they cover various options for the excess impact of economic activities on the environment, in particular air pollution.
Environmental and economic safety of metallurgical and mining enterprises
Keywords: еколого-економічна безпека; гірничо-металургійний комплекс; джерела викидів пилу; оцінка неканцерогенного ризику; пов’язаного із забрудненням повітря; процес Primus; рукавний фільтр з імпульсною регенерацією; принцип «decoupling»; environmental and economic safety; mining and metallurgical complex; sources of dust emissions; assessment of noncarcinogenic risk associated with air pollution; Primus process; bag filter with pulse regeneration; “decoupling” principle