Комунікації та управління конфліктами в операційних та ІТ проєктах - Ровенська, В. В.; Смирнова, І. І.; Латишева, О. В.; Rovenska, V. V.; Latysheva, O. V.; Smyrnova, I. I. (Приазовський державний технічний університет, 2023)
У статті досліджено суть операційних та ІТ проєктів та встановлена роль комунікацій та управління конфліктами для успішної їх реалізації. У статті визначено, що важливими аспектами успішної реалізації операційних проєктів та ІТ - проєктів є управління ризиками, комунікацією та конфліктами. В статті означено, що конфлікти можуть виникати між учасниками будь-яких проєкту через різні причини, такі як різниці в поглядах на виконання робіт, неправильність розподілу ресурсів, нечіткість з обов'язками тощо. В статті доведено, що у випадках конфліктних ситуацій важливо забезпечити належну процедуру управління конфліктами, яка дозволяє швидко виявляти та вирішувати конфлікти між учасниками проєкту. В статті доведено, що управління конфліктами та ефективні комунікації є невід'ємними елементами успішного виконання операційних та ІТ проєктів. Запропоновано способи управління конфліктами в команді і наведено принципи ефективної комунікації в проєкті. В статті аргументовано, що успішне виконання будь-якого проєкту неможливе без ефективної комунікації між всіма учасниками проєкту, оскільки вона дозволяє учасникам проєкту ділитися інформацією, вирішувати проблеми, співпрацювати та взаємодіяти один з одним. У статті роз'яснено актуальність забезпечення інформаційного зв'язку між усіма учасниками та стейкхолдерами проєкту. У статті визначено можливості використання сучасного інструментарію прожект менеджменту для формуванню дійової системи управління комунікацією та конфліктами в проєктах. У статті представлено практичне використання шаблонів прожект менеджменту для визначення способів і структури комунікації, яка дозволить всім учасникам проєкту взаємодіяти між собою. В статті представлено результат практичного застосування матриці визначення пріоритетних стейкхолдерів проєкту та RACI – матриці взаємодії між учасниками проєкту, що дозволяє визначити ролі та принципи комунікації між всіма учасниками проєкту, встановити чітку роль кожного учасника та відповідальність за певні завдання проєкту. В статті запропоновано для покращення комунікації та управління конфліктами використовувати сучасні методики, такі як обговорення проблем, пошук компромісів, пошук альтернативних рішень та інші.

The article explores the essence of operational and IT projects and establishes the role of communication and conflict management for their successful implementation. The article identifies that risk, communication, and conflict management are important aspects of the successful implementation of operational and IT projects. The article indicates that conflicts can arise between participants in any project for various reasons, such as differences in views on the performance of work, misallocation of resources, unclear responsibilities, etc. The article proves that in cases of conflict situations, it is important to ensure a proper conflict management procedure that allows you to quickly identify and resolve conflicts between project participants. The article proves that conflict management and effective communication are integral elements of the successful implementation of operational and IT projects. The article suggests ways to manage conflicts in a team and provides principles of effective communication in a project. The article argues that the successful implementation of any project is impossible without effective communication between all project participants, as it allows project participants to share information, solve problems, collaborate, and interact with each other. The article explains the relevance of ensuring information communication between all project participants and stakeholders. The article identifies the possibilities of using modern project management tools to form an effective communication and conflict management system in projects. The article presents the practical use of project management templates to determine the methods and structure of communication that will allow all project participants to interact with each other. The article presents the result of the practical application of the matrix for identifying priority project stakeholders and RACI - a matrix of interaction between project participants, which allows you to define the roles and principles of communication between all project participants, establish a clear role for each participant and responsibility for certain project tasks. The RACI matrix helps to avoid confusion of roles and responsibilities that may arise during the project. It helps ensure that all project participants are clear and understand their roles and responsibilities, which facilitates effective communication and reduces the risk of conflict. The RACI matrix helps to ensure more efficient use of project resources and reduce delays in the implementation of tasks. If each role has clearly defined responsibilities for certain tasks, the project will be completed faster and more efficiently. The article proposes to use modern techniques such as problem discussion, compromise, search for alternative solutions, and others to improve communication and conflict management.
Communications and conflict management in operational and IT projects
Keywords: проєкт; операційний проєкт; комунікація; способи комунікації; конфлікт; управління конфліктами; команда проєкту; RACI – матриця; модель визначення пріоритетних стейкхолдерів проєкту; project; operational project; communication; methods of communication; conflict; conflict management; project team; RACI matrix; model for identifying priority project stakeholders