Методи та техніки психологічної допомоги у кризових ситуаціях - Чернякова, О. В.; Гришко, О. Д.; Палій, А. М. (Громадська наукова організація «Фундація публічно-правових ініціатив», 2025)
Стаття присвячена дослідженню методів та технік психологічної допомоги у кризових ситуаціях, що є особливо актуальним в умовах соціальної нестабільності, військових конфліктів і зростання рівня психологічної травматизації населення. Висвітлено сучасні наукові підходи до розуміння кризових станів, а також охарактеризовано методи кризової психологічної допомоги, що застосовуються у світовій практиці. Встановлено, що найбільш ефективними є когнітивно-поведінкова терапія, методи емоційної стабілізації та техніки релаксації. У межах емпіричного дослідження проаналізовано ефективність використання когнітивно-поведінкових технік та методів релаксації для зниження рівня тривожності та стресу у кризових ситуаціях. Дослідження проведено на вибірці з 30 осіб, які зазнали психотравматичних впливів, зокрема військовослужбовців, внутрішньо переміщених осіб, волонтерів і цивільного населення. На першому етапі було здійснено психодіагностику за допомогою Шкали тривожності Бека (BAI) та Опитувальника рівня стресу Перса. Результати показали, що 46,7 % респондентів мали високий рівень тривожності, а 53,3 % – високий рівень стресу. Під час етапу психокорекційного впливу було проведено шість індивідуальних сесій когнітивно-поведінкової терапії з елементами релаксаційних практик. Повторна діагностика виявила значне зниження рівня тривожності та стресу: частка учасників із високими показниками за шкалами Бека та Перса зменшилася вдвічі. Статистична обробка даних методом t-критерію Стьюдента (p < 0,001) підтвердила значущість отриманих змін, а кореляційний аналіз засвідчив позитивний взаємозв’язок між зниженням рівня тривожності та стресу. Результати дослідження мають практичне значення для кризової психології, можуть бути використані в роботі з військовими, цивільними особами, які зазнали психотравматичних подій, а також у розробці програм психологічної підтримки. Перспективними напрямами подальших досліджень є оцінка довготривалого ефекту застосованих методів, їх поєднання з іншими техніками психотерапії та розширення вибірки для підвищення репрезентативності даних.

The article is devoted to the study of methods and techniques of psychological assistance in crisis situations, which is especially relevant in conditions of social instability, military conflicts and the growth of the level of psychological traumatization of the population. Modern scientific approaches to understanding crisis situations are highlighted, and methods of crisis psychological assistance used in world practice are also characterized. It was established that the most effective are cognitivebehavioral therapy, methods of emotional stabilization and relaxation techniques. As part of the empirical study, the effectiveness of using cognitive-behavioral techniques and relaxation methods to reduce anxiety and stress in crisis situations was analyzed. The study was conducted on a sample of 30 people who had experienced psychotraumatic influences, in particular military personnel, internally displaced persons, volunteers and civilians. At the first stage, psychodiagnostics was carried out using the Beck Anxiety Inventory (BAI) and the Peirce Stress Level Questionnaire. The results showed that 46.7% of respondents had a high level of anxiety, and 53.3% had a high level of stress. During the impact stage, six individual sessions of cognitive behavioral therapy with elements of relaxation practices were conducted. Repeated diagnostics revealed a significant decrease in the level of anxiety and stress: the proportion of participants with high scores on the Beck and Peirce scales decreased by half. Statistical processing of data using the Student's t-test (p < 0.001) confirmed the significance of the changes obtained, and correlation analysis showed a positive relationship between the decrease in the level of anxiety and stress. The results of the study have practical significance for crisis psychology, can be used in working with military personnel, civilians who have experienced traumatic events, as well as in the development of psychological support programs. Promising areas for further research include assessing the long-term effects of the methods used, combining them with other psychotherapy techniques, and expanding the sample to increase the representativeness of the data.
Methods and techniques of psychological assistance in crisis situations
Keywords: кризова психологія; психологічна допомога; когнітивно-поведінкова терапія; стрес; релаксаційні техніки; тривожність; crisis psychology; psychological help; cognitive behavioral therapy; stress; anxiety; relaxation techniques