Про першу знахідку дикіту у пісковиках з природного відслонення верхнього карбону Красноармійського геолого-промислового району Донбасу - Альохін, В. І.; Сахно, С. В.; Ішков, В. В.; Козій, Є. С. (ДВНЗ “Донецький національний технічний університет”, 2021)
У роботі наведено дані про першу знахідку дикіту у пісковиках з природного відслонення Красноармійського геолого-промислового району Донецького вугільного басейну, петрографічний склад пісковиків та їх основні структурні особливості. Встановлені різномасштабні ознаки динамометаморфізму та катаклазу, що супроводжувались накладеним епігенетичним мінералоутворенням, у тому числі з формуванням агрегатів дикіту. Зроблено висновок, що присутність агрегатів дикіту характеризує розвиток гідротермального процесу в умовах дуже високої тектонічної напруженості, режиму різкого пульсуючого стресу і високої агресивності кислих термальних розчинів. Мінералоутворення дикіту відбувалося в обстановці періодичної розгерметизації вугленосних відкладів і характеризує активний стан, найімовірніше, локальної геодинамічної аномалії.
Keywords: дикіт; пісковик; Красноармійський геолого-промисловий район; Донбас; геодинаміка; вугленосні відклади