Аналітичне дослідження кінетики модифікації неметалевих включень в процесі обробки розплаву сталі кальцієм - Єфімова, В. Г.; Юсіна, Г. Л.; Смирнов, Ю. О.; Пилипенко, Т. М.; Yefimova, V. G.; Yusina, A. L.; Smirnov, Yu. O.; Pylypenko, T. M. (Приазовський державний технічний університет, 2024)
У цьому дослідженні показано, що сталі, які були розкислені алюмінієм та містять у своєму складі розчинену сірку, під час обробки кальцієм утворюють твердий сульфід кальцію, при цьому СаО буде присутній у вигляді алюмінатів кальцію, з відповідною зміною складу в залежності від температури. З’ясовано, що для кожної стадії реакцій перетворення алюмінатів кальцію рівноважні концентрації продуктів реакції будуть мати стале значення за умови сталості коефіцієнтів активності сірки та алюмінію відповідно. В дослідженні наведено зміну рівноважних продуктів реакції в результаті перебігу хімічного процесу та встановлено, що на останніх стадіях процесу підвищується активність СаО та знижується активність Al2O3. В процесі досліджень було встановлено кінетичну модель перебігу гетерогенного процесу модифікування розплаву сталі кальцієм. У наших дослідженнях встановлено, що механізм розчинення кальцію у рідкій сталі проходить крізь утворення проміжної сполуки. Визначено оптимальну концентрацію кальцію у межах 1 ppm, що буде інгібітором процесу утворення CaS-Al2O3. Показано, що лімітуючою стадією процесу буде транспортування Al та S від включень у об’єм рідкої сталі. В роботі показано, що для підтвердження аналітичного аналізу та перевірки стадії, що лімітує процес, а саме реакція CaS-Al2O3, за рахунок розчиненого Са у якості проміжної сполуки, полягає у розрахунку швидкості перетворення включень. Наведено, що концентрації розчинених алюмінію та сірки, що перебувають у рівновазі з включеннями, дуже малі, а загальний час, що необхідний для модифікації включень, у багато разів перевищував рівноважні концентрації. Для врахування цих умов нами було створено кінетичну модель для оцінки часу, що дозволила визначити стадію, що лімітує швидкість загального процесу модифікування включень. Для визначення і розрахунків рівноважних умов співіснування двох фаз у наших дослідженнях було використано термодинамічний пакет програм FactSage 8.3. З використанням термодинамічних розрахунків встановлено час, необхідний для перетворення включень глинозема у основні рідкі оксидні включення. В дослідженнях показано, що реакція модифікації включень напряму залежить від ступеня витрати твердого CaS. Для кожної стадії реакції перетворення включень швидкість має стале значення, що підтверджується сталою швидкістю видалення CaS. В результаті проведених досліджень та термодинамічних розрахунків встановлено, що гетерогенний процес модифікації включень перебігає у дифузійній області і контролюється масопереносом. Час модифікації лінійно зростає зі зростанням вмісту кисню та зменшується зі зростанням вмісту кальцію у розплаві сталі. Доведено, що на заключній стадії модифікації включень необхідно в шість разів більше часу, ніж на ранніх стадіях процесу модифікування.

This study shows that steels that have been deoxidized with aluminum and place in their warehouse the dissolved sulfur, during the treatment with calcium, create solid calcium sulfide, in which CaO will be present in It looks like calcium aluminates, with a consistent change in storage depending on temperature. It is clear that for the skin stage of the reaction of the transformation of calcium aluminates, equal concentrations of the reaction products will become important for the stability of the coefficients of activity of the sulfur and aluminum It’s obvious. In the subsequent study, a change in the equally important reaction products was carried out as a result of the interruption of the chemical process, and it was established that at the remaining stages of the process the activity of CaO increases and the activity of Al2O3 decreases. During the investigation, a kinetic model of the heterogeneous process of modifying the steel melt with calcium was established. Our research has established that the mechanism of calcium breakdown in rare cases begins to occur through the strengthening of the perineum. The optimal calcium concentration was determined to be 1 ppm, which would act as an inhibitor of the process of CaS-Al2O3 formation. It is shown that the limiting stage of the process will be the transport of Al and S to include rare steel. The work shows that to confirm the analytical analysis and verify the stage that the process is limited, and the CaS-Al2O3 reaction itself, for the breakdown of the dissolved Ca at the perineum, lies in the fluidity breakdown Turn it on. It has been found that the concentrations of aluminum degraders and sulphurs that occur in equal amounts of the inclusions are even small, and the initial hour that is necessary for the modification to be included, many times exceeds equal concentrations ii. To enlighten these minds, we created a kinetic model for estimating time, which allowed us to identify the stage that limits the fluidity of the initial modification process. For the identification and development of equal minds of the development of two phases, our research used the thermodynamic software package FactSage 8.3. It has been established that the hour required for the transformation of alumina at the main rare oxide inclusions lies within the limits of the established minds and becomes 2000τ. The research shows that the modification reaction is directly dependent on the degree of loss of solid CaS. For the cutaneous stage of the reaction of the transformation, the liquidity reaches a value that is confirmed by the increased liquidity of the CaS sample. As a result of the investigation of thermodynamic changes, it was established that the heterogeneous modification process occurs in the diffusion region and is controlled by mass transfer. The modification time increases linearly with the growth of acid and changes with the growth of calcium in the melting steel. It has been established that at the final stage of modification it is necessary to turn on six times more than an hour less in the early stages of the modification process.
Analytical acknowledgment of the kinetics of modifications of non-metal inclusions in the process of treatment of steel with calcium
Keywords: модифікація; неметалеві включення; термодинамічні розрахунки; гетерогенний процес; рівноважний стан; дифузія; modification; non-metallic inclusions; thermodynamic calculations; heterogeneous process; equilibrium state; diffusion