Удосконалення методу візуального контролю стану внутрішніх стінок змійовика холодильника для металургійного виробництва - Карпенко, А. Ю. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Метою роботи є удосконалення методу візуального контролю стану внутрішніх стінок змійовика холодильника, застосування сучасних технічних засобів і методів обробки візуальної інформації для підвищення достовірності контролю та своєчасного виявлення дефектів. Об’єктом дослідження є існуючі методи візуального контролю технічного стану внутрішніх поверхонь теплообмінних елементів, що використовуються в металургійному виробництві. Предметом дослідження є методи, засоби та алгоритми візуального контролю стану внутрішніх стінок змійовика холодильника металургійного виробництва. У першому розділі проведено аналіз технічного завдання та сучасних методів контролю стану теплообмінних елементів. У другому розділі здійснено огляд конструкції та умов експлуатації змійовика холодильника у металургійному виробництві. У третьому розділі здійснено обґрунтування вибору та удосконалення методу візуального контролю внутрішніх стінок змійовика. У четвертому розділі розроблені технічні рішення та модель системи візуального контролю, виконана практична реалізація розробленого методу та виконана його оцінка ефективності. У п’ятому розділі прораховано техніко-економічне обґрунтування впровадження та розроблені заходи щодо охорона праці та безпека під час проведення діагностичних робіт.
Наук. керівник: Цимбал Б. М., д-р наук з держ. управ.
Keywords: ендоскопія; візуальний контроль; неруйнівний контроль; ендоскоп; автоматизація; змійовик; теплообмінні елементи; дефекти; МВК; МНК