Спосіб інтенсивного пластичного деформування - Алієва, Л. І.; Алієв, І. С.; Малій, Х. В.; Корденко, М. Ю. (Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, 2019)
Спосіб інтенсивного пластичного деформування полягає в обробці заготівки з накопиченням пластичної деформації шляхом багаторазового повторення циклів деформування заготівки зворотно-поступально рухомими пуансонами через суміжні канали матриці, які перетинаються і мають рівні між собою поперечні перерізи. Деформування заготівки відбувається шляхом бокового видавлювання з двосторонньою подачею металу в пару одновісних симетричних каналів матриці зворотно-поступальним переміщенням двох пар деформуючих пуансонів.