Аналітична оцінка інвестиційного потенціалу підприємств металургійної галузі з урахуванням забезпечення ESG-індикаторів - Сечіна, А. Д. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Об’єктом дослідження є процес формування оцінки та розвитку інвестиційного потенціалу підприємств металургійної галузі. Предметом дослідження є теоретичні, методологічні та практичні аспекти оцінки та розвитку інвестиційного потенціалу металургійних підприємств. Метою кваліфікаційної роботи є обґрунтування напрямів підвищення інвестиційного потенціалу підприємств металургійної галузі на основі комплексної оцінки їх фінансово-виробничих, інвестиційних та ESG-показників, а також з урахуванням міжнародного досвіду ESG трансформації. У роботі використано методи аналізу і синтезу, порівняльного та коефіцієнтного аналізу, інтегральної оцінки, нормалізації показників, парних порівнянь і SWOT-аналізу. Інформаційну базу становлять фінансова звітність ПАТ «Запоріжсталь», ПрАТ «Каметсталь» і ПрАТ «Запоріжкокс» за 2023-2025 роки, річні звіти підприємств, відкриті дані Групи Метінвест, нормативно-правові акти та матеріали міжнародних організацій. У роботі систематизовано підходи до оцінки інвестиційного потенціалу, сформовано систему фінансових, виробничих, інвестиційних та ESG-показників і проведено інтегральну оцінку трьох металургійних підприємств. Встановлено, що найвищий рівень інвестиційного потенціалу має ПАТ «Запоріжсталь» – 8,05 бала. ПрАТ «Каметсталь» отримало 2,75 бала, а ПрАТ «Запоріжкокс» – 2,79 бала, що відповідає низькому рівню інвестиційного потенціалу. Практичне значення результатів полягає у можливості використання запропонованої системи показників для порівняльної оцінки металургійних підприємств, визначення їхніх проблемних зон і формування управлінських рішень. Запропоновано напрями підвищення фінансової стійкості, інвестиційної активності та ESG-відповідності, а також сформовано дорожню карту ESG-трансформації досліджуваних підприємств.
Наук. керівник: Терешко Ю.В., канд. екон. наук, доцент
Keywords: інвестиційний потенціал; металургійна галузь; ESG; сталий розвиток; інтегральна оцінка; фінансова стійкість; інвестиційна активність; декарбонізація; CBAM