Особливості управління бізнес-стійкістю підприємств в сучасних умовах в Україні - Шевченко, І. Ю.; Шеховцова, В. В.; Ясінецька, І. А.; Shekhovtsova, V. V. (ФОП «Жукова Ірина Віталіївна», 2026)
Зважаючи на сучасні умови (зміни клімату, посилення геополітичної напруги та цифровізаційних процесів тощо), на даний час спостерігається динамічне зростання ризиків для ведення бізнесу. Так, підприємства здійснюють свою діяльність у середовищі з посиленими кібератаками. При цьому дотримання вимог до забезпечення сталого розвитку є надзвичайно важливим для функціонування бізнесу в умовах жорсткої конкуренції на ринку. Нині перед вітчизняними підприємствами гостро постає потреба в поглибленні співпраці з глобальними ланцюгами доданої вартості відповідно до існуючих реформ та досі діючим воєнним станом. За таких умов підвищення бізнес-стійкості слід вважати надзвичайно важливою задачею, що потребує розробки адаптивних стратегій управління, які могли б забезпечити безперервне функціонування та утримувати належний рівень конкурентоспроможності. При цьому головною проблемою є те, що звичні підходи до ведення бізнесу переважно не зважають на гнучкість та швидкість реагування на зміни, що спричиняє суттєві фінансові втрати та дестабілізує роботу підприємств. Варто також відзначити прагматичний аспект дослідження даної проблематики, адже дозволяє чітко визначити напрями формування адаптивних бізнес-моделей, оптимізації фінансового менеджменту та удосконалення організаційної моделі бізнесу. Беручи до уваги глобальні виклики (міжнародні санкції, зміни в логістичних мережах та нестабільний розвиток фінансових ринків тощо), вважається необхідним використання міждисциплінарних підходів. Реалізація необхідних заходів, спрямованих на підвищення управління бізнес-стійкістю, може мінімізувати ризики, посилити корпоративний менеджмент та забезпечити довготривалу стабільність підприємствам. У статті наведено авторське розуміння сутності понять «бізнес-стійкість підприємства» та «управління бізнес-стійкістю підприємства». Визначено фактори, які здатні впливати на процес управління бізнес-стійкістю підприємства. Розкрито пріоритетні напрями для покращення управління бізнесстійкістю підприємства в сучасних умовах. Встановлено, що бізнес-стійкість в сучасних умовах є динамічною здатністю, що ґрунтується на комплексному впровадженні інноваційних технологій, ресурсній автономності та принципах соціальної відповідальності. На нашу думку, ефективне управління бізнесстійкістю є єдиним напрямом до збереження належного рівня конкурентоспроможності підприємств в сучасних нестабільних умовах.

Given the current conditions (climate change, increased geopolitical tension and digitalization processes, etc.), there is currently a dynamic increase in risks for doing business. Thus, enterprises operate in an environment with increased cyberattacks. At the same time, compliance with the requirements for ensuring sustainable development is extremely important for the functioning of business in conditions of fierce competition in the market. Today, domestic enterprises are faced with an acute need to deepen cooperation with global value chains in accordance with existing reforms and the still existing martial law. Under such conditions, increasing business resilience should be considered an extremely important task that requires the development of adaptive management strategies that could ensure continuous functioning and maintain an appropriate level of competitiveness. At the same time, the main problem is that the usual approaches to doing business mostly do not take into account the flexibility and speed of response to changes, which causes significant financial losses and destabilizes the work of enterprises. It is also worth noting the pragmatic aspect of the study of this issue, as it allows you to clearly identify the directions of forming adaptive business models, optimizing financial management and improving the organizational business model. Taking into account global challenges (international sanctions, changes in logistics networks and unstable development of financial markets, etc.), it is considered necessary to use interdisciplinary approaches. The implementation of the necessary measures aimed at improving business sustainability management can minimize risks, strengthen corporate management and ensure long-term stability of enterprises. The article presents the author's understanding of the essence of the concepts of "enterprise business sustainability" and "enterprise business sustainability management". Factors that can influence the process of managing the business sustainability of an enterprise are identified. The priority areas for improving the management of business sustainability of the enterprise in modern conditions are revealed. It is established that business sustainability in modern conditions is a dynamic ability based on the comprehensive implementation of innovative technologies, resource autonomy and the principles of social responsibility. In our opinion, effective management of business sustainability is the only direction for maintaining the proper level of competitiveness of enterprises in modern unstable conditions.
Keywords: бізнес-стійкість; управління бізнес-стійкістю; воєнний стан; фактори; пріоритетні напрями; business sustainability; business sustainability management; martial law; factors; priority areas