Дослідження шляхів зниження витрат на підготовку гірських порід до виймання в умовах ПРАТ «Інгулецький ГЗК» - Герасимчук, О.; Herasymchuk, O. (ТОВ "ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ "МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА", 2024)
В роботі виконано грунтовний аналіз сучасного стану і перспектив інтенсифікації видобутку залізної руди глибокими кар’єрами, наведений актуальний стан уявлень про механізм розпушення гірських порід вибухом свердловинних зарядів. Проведено аналіз існуючих методів вибухового розпушення залізорудного масиву при його відпрацюванні високими уступами. Розглянуто коло питань руйнування гірських порід методом парнонаближених та похилих свердловинних зарядів, підривання високих уступів на неприбрану гірську масу, метод котлових зарядів, а також комбіновані свердловинні заряди вибухових речовин на залізорудних кар'єрах. Виконаний аналіз грунтується на досвіді глибоких кар'єрів Кривбасу щодо підривання високих уступів. В роботі проведені аналітичні дослідження впливу питомої енергії вибухової речовини на розміри зон дроблення, тріщиноутворення і відколу, розглянуто управління імпульсом вибуху при відбійці гірських порід на кар’єрах, а також визначення розмірів зон вибухового навантаження з урахуванням конструктивних та енергетичних особливостей свердловинного заряду. Виконано оцінку ефективності пропонованих рішень, що послугувало для подальшої підготовки висновків і рекомендацій щодо зниження витрат на підготовку гірських порід до виймання в умовах ПРАТ «Інгулецький ГЗК».

The paper provides a thorough analysis of the current state and prospects for intensifying iron ore mining in deep open pits, and presents the current state of understanding of the mechanism of rock loosening by borehole charge explosion. An analysis of existing methods of explosive loosening of iron ore massif during its mining by high ledges is carried out. The paper considers a range of issues related to rock destruction by the method of pair-approaching and inclined borehole charges, blasting high ledges on uncleared rock mass, the method of boiler charges, and combined borehole charges of explosives in iron ore quarries. The analysis is based on the experience of deep quarries in Kryvyi Rih in blasting high ledges. The paper analyzes the influence of the specific energy of the explosive on the size of the crushing, cracking, and spalling zones, considers the control of the explosion pulse during rock blasting in open pits, and determines the size of the blast load zones taking into account the design and energy characteristics of the borehole charge. The effectiveness of the proposed solutions was evaluated, which served to further prepare conclusions and recommendations for reducing the cost of preparing rocks for extraction in the conditions of PJSC "Ingulets Mining".
Study of ways to reduce the cost of preparing rocks for extraction at PJSC "Ingulets GOK"
Keywords: гірничі роботи; вибухові роботи; відкрита розробка; залізні руди; буріння; підривання; mining; blasting; open pit mining; iron ore; drilling; blasting