Концепція Vision Zero у сфері безпеки і здоров’я працівників - Цопа, В. А.; Чеберячко, С. І.; Володченкова, Н. В.; Рекова, Н. Ю.; Tsopa, V. A.; Cheberyachko, S. I.; Volodchenkova, N. V.; Rekova, N. Yu. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
У роботі розглядається концепція напряму Vision Zero як сучасної проактивної парадигми в системі управління безпекою і здоров’ям на роботі. Ця концепція активно підтримується міжнародними організаціями, а саме Міжнародною асоціацією соціального забезпечення (ISSA) та Міжнародною організацією праці (ILO). Філософія Vision Zero має амбітну й цілком досяжну мету – безпека як ключова цінність будь якої організації чи підприємства, інтегруючи це на всіх рівнях прийняття рішень та формуючи корпоративну культуру безпеки організації чи підприємства. Як наслідок – повне усунення виробничих травм і професійних захворювань. Гострі, видимі події (нещасні випадки) привертають значно більше уваги, ніж хронічні, часто приховані захворювання з довгим латентним періодом. Звідси виникає актуальна задача з пошуку шляхів зменшення кількості професійних захворювань. Її вирішення вбачається на побудові нової філософії, яка здатна об’єднати безпеку, здоров’я та добробут працівників на роботі й тим самим підвищити їх обізнаність, мотивацію до зміни ставлення до власного здоров’я, умов виробничого середовища, виконання трудових обов’язків, а також вдосконалення методології оцінювання ризиків, лідерства, навчання тощо. Перелічене гарно поєднується в концепції Vision Zero, яка являє собою це не стільки накази «згори донизу», скільки створення платформи для спільного вирішення різних проблем і задач, де кожен працівник відчуває себе уповноваженим і відповідальним за безпеку праці. У статті проведено порівняльний аналіз практик реалізації концепції в різних країнах із фокусом на чинники успіху: сильне лідерство, відкрита культура комунікацій та ефективний зворотний зв’язок. Окремо розглянуто можливість адаптації Vision Zero до національних умов України та специфіки галузей промисловості. Також під час проведення аналізу враховані практичні інструменти – оцінка клімату безпеки, випереджальні індикатори, навчальні методики.

This study examines the concept of the Vision Zero initiative as a modern proactive paradigm within occupational safety and health (OSH) management systems. The Vision Zero concept is actively endorsed by prominent international organizations such as the International Social Security Association (ISSA) and the International Labour Organization (ILO). Its underlying philosophy is rooted in an ambitious yet attainable goal: to establish safety as a core value embedded at all levels of decision-making within an organization, thereby fostering a strong safety culture across the enterprise. The ultimate aim is to eliminate occupational injuries and work-related diseases entirely. While acute and visible incidents (such as workplace accidents) often receive the most attention, chronic and latent occupational illnesses with long latency periods frequently go unnoticed. This underscores the urgent need to find effective ways to reduce the incidence of occupational diseases. Addressing this challenge requires a shift toward a new philosophy that unites safety, health, and worker well-being. Such an approach can increase awareness, foster employee motivation to change their attitudes towards health, improve working conditions, and promote responsible job performance. It also supports enhancements in risk assessment methodologies, leadership strategies, and training systems. The Vision Zero approach is not about top-down mandates; rather, it establishes a collaborative platform where every worker is empowered and accountable for safety. The article includes a comparative analysis of Vision Zero implementation practices across various countries, identifying key success factors such as strong leadership, transparent communication culture, and effective feedback mechanisms. It also explores the potential for adapting the Vision Zero framework to the national context of Ukraine and specific industrial sectors. Practical tools, such as safety climate assessments, leading indicators, and training methodologies, are also discussed.
The Vision Zero concept in occupational safety and health
Keywords: концепція Vision Zero; безпека; безпека праці; професійні захворювання; нульовий травматизм; культура безпеки; лідерство в безпеці; профілактика виробничих ризиків; Vision Zero concept; safety; occupational safety; work-related diseases; zero accidents; safety culture; safety leadership; prevention of occupational risks