Оцінка стану ґрунтів внаслідок ерозійних процесів гірничопромислових районів - Таврель, М. І. (ДВНЗ «Донецький національний технічний університет», 2024)
Ерозійні процеси, що розвиваються в гірничопромислових районах, є однією з найсерйозніших екологічних проблем сучасності. Високий рівень антропогенного навантаження, спричинений видобутком корисних копалин, впливає на структуру, родючість і екосистемні функції ґрунтів, що створює передумови для їх деградації. Особливої уваги потребують зони, де ерозійні процеси прискорюються внаслідок порушення природного ґрунтового покриву, нерегульованого стоку та накопичення техногенних відходів.