Підвищення точності опробування гірничого масиву в умовах ПрАТ «Північний ГЗК» - Агудина, А. Є. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Робота присвячена актуальній науково-практичній задачі - мінімізації похибок та підвищенню представницького відбору проб безпосередньо в умовах кар’єру. У роботі проаналізовано існуючі методи експлуатаційного опробування (шламового, бороздового та точкового) та виявлено ключові чинники, що призводять до викривлення даних про якість корисної копалини. Об'єкт дослідження — процеси опробування техногенномінеральних утворень та гірничих масивів ПрАТ «Північний ГЗК». Геологічні ,технічні та технологічні висновки характеристики для підвищення точності опробування гірничого масиву. Предмет дослідження — закономірності розподілу корисної копалини та інструментальні методи підвищення репрезентативності проб. Мета дослідження — зниження похибок експлуатаційного опробування та підвищення представницькості первинних проб гірничого масиву в кар’єрі за рахунок оптимізації параметрів координатної сітки та впровадження мобільних комплексів підготовки проб. Практичне значення отриманих результатів. Запропоновані технічні рішення та методичні рекомендації дозволяють оптимізувати витрати на буріння та аналіз експлуатаційних свердловин, оперативно керувати межами виїмкових блоків у кар'єрі та забезпечити 5 збагачувальну фабрику сировиною зі стабільними вхідними характеристиками. У першому розділі кваліфікаційної роботи «Загальна характеристика ПрАТ «ПІВНГЗК» розглянуто геологічну характеристику родовища, методи проведення геологічного випробування корисної копалини, аналіз сировинної бази. Також у розділі описана схем рудопідготовки та збагачення магнетитових кварцитів В другому розділі розглянута методика планування та облік факту якісних параметрів руди, також підвищення точності опробування гірничого масиву. В третьому розділі розглянута охорона праці, техніка безпеки підприємства та організація виробництва.
Наук. керівник: Левченко К.А., канд. тех. наук, доцент