Підвищення операційної ефективності розподілу та експлуатації тепловозного парку на підставі аналізу GPS навігації - Швець, В. А.; Shvets, V. A. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
У сучасних умовах управління транспортними системами важливо забезпечити оптимальне керування вантажообігом з урахуванням невідкладних потреб виробництва та невизначеності можливостей виробництва на період планування. Зокрема, велика увага приділяється вдосконаленню оперативного керування для зменшення термінів простою тепловозів та подальшого переміщення на технологічні операції на станціях підприємства. Застосування математичного, на підставі зібраних від системи GPS-навігації, програмування та аналітичних методів є актуальним напрямком для досягнення оптимального рівня завантаженості тепловозів. Моделі відстеження стану локомотивів у режимі реального часу допомагають в розв'язанні задач оптимізації, але вимагають уважного врахування додаткових факторів. Дослідження в галузі інтелектуальних систем розподілу робочого парку, моделювання транспортних систем відкривають нові перспективи для покращення роботи транспортнологістичних комплексів підприємств. За оцінками експертів, ефективна організація логістичних процесів забезпечує зниження витрат мінімум на 5%, однак частка витрат може значно збільшитися, якщо процеси реалізовані не ефективно. Наприклад, у світовій практиці, у загальному обороті вантажів на промислових підприємствах, непродуктивні простої, що обумовлені виникаючими між операційними простоями сягаються 40%, а простоями у накопиченні рухомого складу – до 25%. При оптимізації логістичного процесу і зменшенні простою локомотивів, бізнес може знизити витрати на перевезення і підвищити ефективність функціювання бізнес-процесів. При оптимізації логістичного процесу і зменшенні простою локомотивів, бізнес може знизити витрати на перевезення і підвищити ефективність функціонування бізнес-процесів. Управління транспортними послугами на підприємстві є складним завданням через обмежений доступ до інформації про оборот вантажів та запізненість в їх отриманні. Для більш ефективного управління потрібна інформаційна система, яка надавала б оперативний онлайн-моніторинг рухомого складу та його стану.

In modern conditions of transport systems management, it is important to ensure optimal management of cargo turnover, taking into account urgent production needs and uncertainty of production capabilities for the planning period. In particular, much attention is paid to improving operational management to reduce the downtime of diesel locomotives and their subsequent transfer to technological operations at the enterprise's stations. The use of mathematical, based on the collected from the GPS navigation system, programming and analytical methods is a relevant direction for achieving the optimal level of diesel locomotive utilization. Models for tracking the state of locomotives in real time help in solving optimization problems, but require careful consideration of additional factors. Research in the field of intelligent fleet distribution systems, modeling of transport systems open up new prospects for improving the operation of transport and logistics complexes of enterprises. According to experts, effective organization of logistics processes provides a reduction in costs by at least 5%, however, the share of costs can increase significantly if the processes are not implemented effectively. For example, in world practice, in the general turnover of goods at industrial enterprises, unproductive downtime due to downtimes arising between operations reaches 40%, and downtimes in the accumulation of rolling stock - up to 25%. By optimizing the logistics process and reducing locomotive downtime, a business can reduce transportation costs and increase the efficiency of business processes. By optimizing the logistics process and reducing locomotive downtime, a business can reduce transportation costs and increase the efficiency of business processes. Managing transport services at an enterprise is a difficult task due to limited access to information on cargo turnover and delays in receiving them. For more effective management, an information system is needed that would provide operational online monitoring of rolling stock and its condition.
Increasing the operational efficiency of the distribution and operation of the diesel locomotive fleet based on the analysis of GPS navigation
Наук. керівник: Рева О. В., канд. екон. наук, доцент
Keywords: логістична система; стратегічний проєкт; управління рухомим складом; дашборд; модель бізнеспроцесу «as is» - «як є» «to be» - «як буде»; статистичний аналіз; оперативне прийняття управлінських рішень; logistics system; strategic project; rolling stock management; dashboard; business process model «as is» «to be»; statistical analysis; rapid management decisionmaking