Інноваційні та ресурсозаощаджувальні технології у відкритій розробці корисних копалин : силабус - Жукова, Н. І. (ТОВ "ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ "МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА", 2024)
​Важливою частиною курсу є вивчення сучасних способів формування та розробки техногенних родовищ Окремо розглядаються питання щодо ефективності комплексного використання мінеральних ресурсів. В курсі також вивчається технологія розробки крутоспадних родовищ з внутрішнім відвалоутворенням. Окрема увага приділяється вивченню питання доцільності використання під відвали непридатних земель Однією з основних частин курсу є рекультивація порушених відкритими гірничими роботами земель, а також розглядаються питання енергоємності виробничих процесів.