Розробка заходів підвищення ефективності пилогазоочиски у метизному виробництві - Ченський, Д. А. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
Об’єктом дослідження є процес викидів пилу в атмосферне повітря. Мета роботи – розробка заходів для підвищення ефективності пилогазоочистки на ТОВАРИСТВО З ДОДАТКОВОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ЗАВОД МЕТИЗ", що дозволяє знизити обсяги викидів шкідливих речовин та покращити умови праці. В першому розділі проведено аналіз сучасних технологій пилогазоочистки, визначено їх переваги та недоліки. В другому розділі вивчено технічний стан циклону ЦН-11-630-1У, який використовується на підприємстві, та його експлуатаційні характеристики. Виконано моделювання ефективності очищення та аналіз структури викидів. В третьому розділі запропоновано комплекс заходів для модернізації системи пилогазоочистки, зокрема вдосконалення конструкції циклону та інтеграція комбінованих методів очищення. В четвертому розділі оцінено екологічні наслідки впровадження запропонованих рішень та їхню відповідність нормативним вимогам. В п’ятому розділі виконано економічний аналіз ефективності запропонованих заходів, що дозволяє скоротити експлуатаційні витрати та підвищити ефективність виробництва.
Наук. керівник: Богомаз О. П., доцент кафедри БПОД, Ph.D.
Keywords: пилогазоочистка; циклон; металургійне виробництво; модернізація; екологічна безпека