Підвищення рівня екологічної безпеки під час виконання вибухових робіт в умовах залізорудного кар’єру - Чиж, А. А. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Об’єкт дослідження: процес утворення пилогазових викидів під час проведення масових вибухів у кар’єрах гірничо-збагачувальних комбінатів. Предмет дослідження: заходи та технічні рішення щодо зниження негативного впливу масових вибухів на атмосферне повітря прилеглих територій. Мета роботи: оцінка впливу масових вибухів на стан атмосферного повітря та розроблення заходів зі зменшення пилогазових викидів в умовах кар’єру. Основні результати: У роботі проаналізовано вплив масових вибухів у залізорудних кар’єрах на атмосферне повітря. Виконано розрахунок об’ємів пилогазових хмар, параметрів газонебезпечної зони та безпечних відстаней за дією отруйних газів вибуху. Досліджено ефективність застосування систем зрошення пилогазових хмар і гідрозабійки свердловин як основних природоохоронних заходів під час проведення буропідривних робіт. Розглянуті заходи сприяють підвищенню рівня екологічної безпеки виробництва, зменшенню техногенного навантаження на атмосферне повітря та забезпеченню дотримання вимог природоохоронного законодавства.
Наук. керівник: Максимова Н.М., канд. техн. наук, доцент
Keywords: масові вибухи; пилогазові викиди; атмосферне повітря; гідрозабійка; пилопригнічення; буропідривні роботи; кар’єр