Ефективність застосування фільтрокомпенсувального пристрою на прикладі головної підйомної установки вугільної шахти - Рухлов, А. В.; Рухлова, Н. Ю. (European Conference, 2024)
Загалом існує два основних способи регулювання продуктивності технологічних установок: технологічне (механічне) регулювання і використання системи регульованого електропривода на базі напівпровідникових перетворювачів (НП). Причому ефективність заходів першого способу невелика (часто це всього лише "уявна" економія електроенергії) і вони характеризуються обмеженими діапазоном регулювання та сферою застосування. Тоді як другий спосіб дозволяє регулювати продуктивність майже будь-якої технологічної установки у дуже великому діапазоні (від нуля до номінальної, а іноді й більше) з "дійсною" енергетичною ефективністю у вигляді зниження величини витрати електроенергії.